İsviçre’nin ‘en tehlikeli teröristi’ YPG’nin elinde

Geçtiğimiz günlerde Baxoz’a yakın bir sığınağa YPG/QSD güçlerinin yaptığı operasyonda sağ yakalanan DAİŞ çete üyelerinden birisinin de İsviçre’nin ‘en tehlikeli teröristi’ olarak bilinen Daniel D. olduğu öğrenildi.

İnterpol’ün dünya çapında aradığı tek İsviçreli olan ve “Abdullah Funsu al-Swissri” olarak bilinen Daniel D. 2014 yılının Nisan ayında Suriye’ye giderek DAİŞ çetelerine katılmıştı. İsviçre’nin Cenevre kenti doğumlu olan Daniel D. çetelere katılmadan önce de İsviçre’de tanınan bir teröristti, başka bir kimlikle önce Türkiye’ye gitmiş ve orada yakalanmıştı.

Ancak gerçek kimliğinin ortaya çıkmasına rağmen Türk devleti, Daniel D.’yi İsviçre’ye teslim edeceğine Suriye sınırını geçerek DAİŞ çetelerine katılmasına göz yummuştu. Daniel D.’nin içinde yer aldığı hücrenin diğer üyeleri Kevin Z. Nicholas P. geçtiğimiz Aralık ayında İskandinavyalı turistler yapılan saldırının ardından Fas’ta tutuklanmışlardı.

İSVİÇRE ONUN PEŞİNDEYDİ…

Fakat uzun bir süre İsviçreli güvenlik birimleri Daniel D.’nin izini kaybetmişlerdi, ta ki YPG/QSD güçlerinin Haziran ayının ortasında Baxoz’a yakın bir bölgede bulunan DAİŞ çetelerine ait sığınığa operasyon düzenleyene kadar.

Demokratik Suriye Güçleri (QSD) 23 Mart 2019 günü “Cizre Fırtınası" hamlesinin “Terörü sonlandırma operasyonu” kapsamında Suriye’de DAIŞ çetelerinin işgali altında bulunan Baxoz'u özgürleştirip çetelerin “hilafet” adını verdikleri yapıyı yenilgiye uğratmalarının ardından DAİŞ’liler “Suriye çölü” olarak adlandırılan Badiya el-Şam bölgesiyle Irak sınırına gizlenmişlerdi. Son çete artıklarının temizlenmesi için bu bölgede yürütülen operasyonlar son günlerde yoğunluk kazanmıştı.

İsviçre’de bugün yayınlanan Pazar günü gazetelerinde yer alan haberlere göre bölgedeki sığınaklara yapılan operasyonların birinde sağ yakalanan DAİŞ çetelerinden birisinin de Daniel D. olduğu tespit edildi. İsviçre’nin tanınmış gazetecilerinden Kurt Pelda ve Titus Plattener imzalı haberde Daniel D. ile İsviçreli diğer çete üyelerinin nasıl örgütlendikleri ve Türkiye üzerinden nasıl Suriye’ye nasıl ulaştıkları ayrıntılı şekilde bilgiler yer aldı.

Şu anda Rojava Kürdistanı’ndaki bir cezaevinde tutulan Daniel D. için İsviçre makamlarının iade talebinde bulunup bulunmayacağı merak ediliyor. Daniel D. ile şu anda toplam 3 İsviçre vatandaşı YPG/QSD güçlerinin elinde bulunuyor.

Şu ana kadar üç binden fazla DAİŞ’li YPG’e bağlı özel birliklerin Suriye’nin kuzeyinde yaptığı operasyonlarda yakalanmıştı. Bunlardan bine yakını çoğu batılı ülkeler olmak üzere 46 değişik devletin vatandaşları. Ancak şimdiye kadar sadece Fransa, Endonezya, Rusya, Fas ve Sudan YPG’nin sağ yakaladığı vatandaşlarını Rojava yönetiminden talep etmişti.