İsviçre SP Gençlik kollarının Efrîn kararı: İşgali kabul etmeyeceğiz!

İsviçre SP Gençlik Kolları JUSO yıllık toplantısında Türk devleti ve çetelerinin soykırım saldırıları altında olan Efrîn’e dönük kararlar alarak, “İşgali asla kabul etmeyeceğiz” mesajı verdi.

İsviçre’nin en büyük partilerinden olan Sosyalist Parti’nin gençlik kolları olan JUSO gerçekleştirdiği yıllık toplantısında Türk devleti ve çetelerinin soykırım tehlikesi altında olan Efrîn’e dönük bir dizi kararlar aldı. Yüzlerce delegenin katılımıyla 2 gün boyunca İsviçre’nin Bern kentinde gerçekleştirilen toplantıda İsviçre’de yaşanan siyasi konuların yanı sıra Türk devletinin Efrîn’e dönük işgali de önemli gündem konuları arasındaydı.

Yıllık toplantının yapıldığı salona iki gün boyunca Almanca olarak “Efrîn için dayanışma” pankartı asıldı.

‘ORTADOĞU BARIŞINI SAVUNAN KÜRT HALKI HEDEF ALINIYOR’

Daha öncede Efrîn’de yaşananları gündemine alarak bir dizi çalışmalar yürüten JUSO, bu defada yıllık çalışma konuları arasına alınması için toplantıya Efrîn’e dönük bir önerge sunuldu. Bütün delegelerin oyları ile kabul edilen önergede Efrîn’in 20 Ocak’tan beridir Türk devletinin ateş bombardımanı altında tutulduğuna dikkat çekilerek, Ortadoğu barışı ve demokrasisi acısından önemli bir anlam taşıyan Kürt halkının hedef alındığı ifade edildi. Kürt halkının Rojava’da inşa ettiği sistemin demokratik öneminden bahsedilen önergede, bu yapının bölge halkları için bir şans olduğuna vurgu yapıldı.

EFRÎN ERDOĞAN’IN KORKUNÇ SALDILARI ALTINDA…

Efrîn’in Suriye’deki 7 yıllık savaş sürecinde bölgenin en güvenlikli bölgesi olduğuna vurgu yapılan önergede, “Efrîn, bugün Kürt ve Kürdistan fikrini duyunca dehşete kapılan Erdoğan’ın korkunç saldırıları altındadır. Uluslararası hukuku yok sayan Türkiye Efrîn’i hem F16’lar hem de karardan vurarak bugüne kadar yüzlerce sivilin hayatını kaybetmesine neden oldu. Uluslararası insancıl hukuku kendi kaprislerinden kaynaklı yok sayan Erdoğan, bugün yüzlerce sivilin ölümünden sorumludur” denildi.

Türk devleti ve çetelerinin bugün Efrîn kent merkezine girildiğinin hatırlatıldığı önergede, “JUSO olarak Türk devleti ve ona bağlı güçlerin Efrîn’i işgaline asla sessiz kalmayacağız. Buradan uluslararası güçleri Türk devletine karşı tavır almaya çağırıyoruz” denildi.

TALEPLER:

Önergenin son bölümünde ise “JUSO olarak Türk devletinin saldırılarını kınayan her türlü eylemleri destekliyor” denilerek, talepler şu şekilde sıralandı:

  • İsviçre Federal Konseyi, Türkiye Bern Büyükelçisine Efrîn’e dönük işgal girişimi kınadıklarını belirterek, bölgedeki mevcut sivillerin ve mültecilerin yaşadıklarından duyduğu endişeyi dile getirmelidir.
  •  Federal Konseyi, Ortadoğu ve Arap Yarımadası’na silah ihracatında moratoryum uygulamalıdır.
  • Federal Konsey, Suriye’nin Kuzeyinde güvenli ve uçuşa yasak bir bölgenin oluşturulması noktasında uluslararası kamuoyu ile beraber harekete geçmelidir.
  • İsviçre halkı Efrîn’deki Kürt halkı ve orada yaşayan diğer halklar için dayanışma eylemleri gerçekleştirerek, Türk devletinin saldırılarını kınamalıdır.
  • İsviçre medyası Efrin’de yaşananları daha kapsamlı işlemeli.

DAYANIŞMA MESAJI

Önergenin bütün delegelerin oyları ile kabul edilmesinin ardından JUSO’lu gençler “Efrîn için dayanışma” pankartı arkasında bir araya gelerek, Efrîn ile dayanışma mesajı verdi.