İsviçre, Türkiye dahil 21 ülkeye silah satışını engelledi

İsviçre Ekonomi Bakanlığı, 2017 yılında aralarında Türkiye’nin de olduğu 21 ülkeye yönelik çok sayıda silah ihracatını durdurdu.

Ekonomi Bakanlığı, geçen yıl savaş materyali ihracatına ilişkin 48 talebi reddettiklerini açıkladı. Bu talepler 21 ülkeden geldi. Aralarında Türkiye, Meksika, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt ve Suudi Arabistan var.

Le Matin Dimanche gazetesi, bu ret listesi için “48 vaka ile bilinen en uzun liste, önceki yıllardan iki kat daha fazla” diye yazdı. Burada sözkonusu olan miktarın ise 20 milyon frank olduğu kaydedildi.

Şirketlerin, çatışma halindeki ülkelere yönelik silah ihraç etmeden önce Ekonomi Bakanlığı nezdinde bir ön talepte bulunmaları gerekiyor. Bakanlık, ihracatın kabul edilebilir olup olmadığına karar veriyor.

Geçen yıl talepleri reddedilen şirketlerin özellikle Türkiye’ye zırhlı araçlar ve cephane satmak istedikleri belirtildi. Bakanlık, Kuveyt’te yönelik havan topu mermilerinin satışını engellerken, Meksika’ya saldırı silahları, el bombaları ve küçük kalibreli mermi satışına izin vermedi. Birleşik Arap Emirlikleri’ne ise büyük kalibreli mermi satışına onay verilmedi.

Ekonomi Bakanlığı silah ihracat taleplerine ilişkin açıklama yapmaktan uzak duruyordu, ancak Federal Mahkeme kısa bir süre önce bakanlığın daha şeffaf olması yönünde bir karar aldı. Federal mahkeme, savaş materyali ihracatlarına ilişkin bilgilerin yüksek kamu yararına girdiğine ve medyanın yetkililerin faaliyetlerini kontrol etmedeki önemine vurgu yapmıştı.

İsviçre yönetimi, silah ihracatına ilişkin bilgilerin yayınlanmasının, çok sayıda hedef ülkeyi rahatsız etmesinden endişe ediyor. Zira aralarından bir çoğu gizli bir şekilde silah satın alıyor.