İsviçre vatandaşı 4 kişi Türkiye’den çıkamıyor

İsviçre Dışişleri Bakanlığı, Türk devletinin İsviçre vatandaşlığına sahip bir kişiyi tutukladığını 3 kişiye ise yurtdışı yasağı koyduğunu duyurdu.

Geçtiğimiz günlerde İsviçre’nin önde gelen gazetelerinden Tages Anzeiger, Türkiye-İsviçre vatandaşlığına sahip bazı kişilerin hala Türkiye’de tutuklu olduğunu ve bazılarının Türkiye dışına çıkmasına engel konulduğunu yeniden gündeme getirmişti. Konuya ilişkin bir açıklama yapan İsviçre Dış İşleri Bakanlığı, Tages Anzeiger’in haberini doğruladı.

1'İ TUTUKLU TOPLAM 4 KİŞİ İSVİÇRE’YE DÖNEMİYOR

Bakanlık yaptığı açıklamada çifte vatandaşlığa sahip bir kişinin Türkiye’de tutuklu olduğunu, 3 kişinin ise yurt dışı yasağı konularak Türkiye dışına çıkışının engellediğini duyurdu.

Bu sayının geçtiğimiz Haziran ayında 8 olduğunu söyleyen Bakanlık, bazı görüşmeler sonucunda 4 kişinin İsviçre’ye geri dönüşünün sağlandığını ifade etti.

Bakanlık yaptığı açıklamada, Türk devletinin, bu kişileri neden tutukladığına veya neden İsviçre’ye geri dönmesinin engellediğine yönelik kendilerine ayrıntılı bilgi vermediğini ifade etti. Bakanlık konuya ilişkin çalışmaların devam ettiğini de belirtti.

SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMLARI GEREKÇE GÖSTERİLİYOR

Türk devleti tarafından tutuklanan ve yurtdışı yasağı konulan İsviçre vatandaşları hakkında açılan davaların genellikle sosyal medya paylaşımları ile ilgili olduğu belirtiliyor.

Daha önce birçok İsviçreli gazete, Türkiye’nin Bern Büyükelçiliği ve konsolosluklarında ajanlık faaliyetlerinin yürütüldüğüne dikkat çeken haberler yayınlayarak, İsviçre’deki birçok kişinin doğrudan MİT’e çalıştığına dikkat çekmişti. MİT’e çalışan bu kişilerin İsviçre’deki Erdoğan muhaliflerini fişleyip, bu bilgilerini Türk devletine aktardığı biliniyor.