İsviçre Yeşiller: Uluslararası güçler harekete geçmeli

İsviçre Yeşiller Partisi, “Türk devleti, uluslararası sözleşmeleri ihlal ederek, Efrîn’e yönelik işgal girişimi başlatmıştır” dedi.

Türk devletinin Efrîn’de doğrudan sivilleri hedef aldığına dikkat çeken Yeşiller, uluslararası güçleri Türk devletine karşı harekete geçmeye çağırdı.

Türk devletinin 14 günden beridir Efrîn’e yönelik başlattığı işgal girişimine dönük tepkiler gelmeye devam ediyor. İsviçre Sosyalist Parti Milletvekillerinin ardından bugünde İsviçre Yeşiller Partisi yaptığı yazılı açıklama ile Türk devletinin Efrîn’e dönül işgal girişimini sert dille kınadı.

‘TÜRK DEVLETİ ULUSLARARASI SÖZLEŞMELERİ YOK SAYIYOR’

Efrîn’e yönelik işgal girişimini sert bir şekilde kınandığı açıklamada, “Türk devletinin işgal girişiminin hiçbir haklı gerekçesi olamaz” denildi. Açıklamada, Türk devletinin Birlemiş Milletler (BM) altında kabul edilen uluslararası sözleşmeleri ihlal ettiğine vurgu yapıldı.

‘SİVİLLER HEDEF ALINIYOR’

Türk devletinin Efrîn’de sivilleri hedef aldığına dikkat çekilen açıklamada, “Türk devletinin askeri müdahalesinin ilk kurbanları, kadınlar, çocuklar ve DAİŞ saldırılarından kaçarak Efrîn’e sığınan mülteciler olmuştur. Türk devletinin saldırılarından kaynaklı Efrîn’de insani durum gittikçe ağırlaşıyor” denildi.

Türk hükümeti, uluslararası hukuk ihlal edilerek Efrîn’e yönelik yaptığı işgal girişiminden siyasi bir çıkar elde etmeyi hesapladığının ifade edildiği açıklamada, devamla şunlara dikkat çekildi: “Türkiye’de bu işgale karşı çıkan insanlar, siyasiler ve insan hakları çevreleri, hükümetin hedefi haline getirilmiş durumda. Yeşiller olarak Türkiye’de demokratik çevrelere ve basına yönelik saldırıları kınıyor ve bugüne kadar tutuklanan insan hakları temsilcilerinin, gazetecilerin ve bütün siyasi tutsakların serbest bırakılmasını talep ediyoruz.”

‘ULUSLARARASI GÜÇLER HAREKETE GEÇMELİ’

Baştan İsviçre Federal Konseyi olmak üzere uluslararası güçleri, Türk devletinin uluslararası yasaları hiçe sayarak, Efrîn’e yönelik başlattığı işgal girişimini durdurmak için harekete geçmeye çağıran Yeşiller, “DAİŞ karşı savaşarak insanlık değerlerini savunan Kürtlerin yanında olmalıyız” denildi.

TALEPLER:

Açıklamada devamla Yeşiller olarak İsviçre’den şunlar talep edildi:

İsviçre, Cenevre Sözleşmesinin yapıldığı yer olarak, Türk devletinin Efrîn’e yönelik işgal girişimini net bir şekilde kınamalı ve Türkiye’yi hem kendi ülkesindeki hem de sınır ötesindeki Kürtlerin hakkına saygı duymaya çağırmalıdır.

İsviçre acil olarak Efrîn’deki sivillere için insani yardım göndermeli.

İsviçre Türk devleti ile yaptığı ticari ilişkilerinde temel insan haklarını esas almalı.

Açıklamada son olarak “İsviçre Yeşiller olarak Türk devletinin Efrîn’e yönelik işgal girişimine protesto etmek için yapılacak bütün barışçıl eylemleri destekliyoruz” denildi.