İsviçreliler milliyetçi inisiyatife geçit vermedi

İsviçreliler, aşırı sağ parti UDC’nin milliyetçi inisiyatifine yüzde 67’lik oranla hayır derken, inisiyatif karşıtı kesimlerden ilk açıklama “İsviçre popülizme geçit vermedi” şeklinde oldu.

Anayasa değişikliklerinin halk oylaması yapıldığı ülke İsviçre’de, bugün 3 inisiyatif ülke genelinde referandumla halk oylamasına sunuldu.

Uzun süreden beridir ülkenin gündemini meşgul eden konuların başında, ülkenin önde gelen sağ partilerinden İsviçre Halk Partisi’nin (UDC), referanduma götürdüğü İsviçre’nin uluslararası yasalardan çıkmasını isteyen milliyetçi inisiyatifti. Uluslararası yasalar yerine İsviçre yasalarının esas alınmasını öngören inisiyatife insan haklarını ihlal edeceği gerekçesiyle ülke genelinde büyük tepki gösterilmişti.

‘POPÜLİZME GEÇİT VERİLMEDİ’

Açıklanan referandum sonuçlarına göre İsviçreliler, bu milliyetçi inisiyatife yüzde 67’lik oranla hayır dedi. İnisiyatif karşıtı kesimlerden ilk açıklama ise “İsviçre popülizme geçit vermedi. İsviçre UDC’nin ırkçı ve popülist tutumundan yoruldu artık” şeklinde oldu.

‘SOSYAL YARDIM ALANLARIN TAKİBİ YASALLAŞTI’

Referanduma götürülen diğer iki inisiyatiften birisi ise Sosyal Sigortalar Yasası’nda sıkı denetimi içeren değişikliklerin yapılmasını öngörüyordu. İnisiyatifin referandumdan geçmesi durumunda yetkililer, herhangi bir nedenden dolayı sosyal yardım alan insanları daha yakından takip etmeyi öngörüyordu.

Referandum sonucunda ise bu inisiyatif ise yüzde 66’lık bir oranla kabul edildi. İnisiyatifin yasallaşması ile birlikte herhangi bir gerekçe ile sosyal yardım alanlar daha çok takip edilecek.

BOYNUZLAR KESİLMEYE DEVAM EDİLECEK!

Hayvan severler ve çiftçiler tarafından referanduma götürülen bir diğer ise “boynuzlu hayvanlar için onur” inisiyatifiydi. Bu inisiyatif, Federal hükümetten boynuzlu hayvan besleyen çiftçilere ek destek sunmasını öngörüyordu. İnisiyatifin kabul edilmesi durumunda çiftçiler aldıkları destekle boynuzlu hayvanların bakımını kolaylaştıracak ve hayvanların boynuzunu kesmeye son verecekti.

Oldukça renkli olan bu inisiyatife de İsviçreliler, yüzde 54’lik bir oy oranıyla hayır dedi.