İtalya’da göçmenleri ölümden kurtarmak zorlaşacak

Meloni başbakanlığındaki sağcı İtalyan hükümeti, göçmenleri denizde kurtaran gemilere sıkı kurallar getirdi. Kurallara uymayan kaptanlara 50 bin Euro’ya kadar para cezası verilecek.

İtalya göçmenin yaşamını kaybettiği Akdeniz’de bundan sonra göçmenleri kurtarmak kolay olmayacak. Zira geçtiğimiz Ekim ayındaki genel seçimlerde büyük bir başarı elde ederek iktidara gelen sağcı lider Giorgia Meloni’nin ilk icraatlarından birisi göçmenleri ölümden kurtaran gemilere sıkı kurallar getirmek oldu.

Akdeniz’de görev yapan sivil toplum kuruluşlarının çalışma şartlarını belirleyen kararnameyi imzalayan Meloni hükümeti, göçmenleri kurtarılmasına ilişkin bir dizi uygulama getirdi. Buna göre insani amaçlı görev yapan gemiler, denizden kurtardığı göçmenleri hemen güvenlik birimlerine bildirecek ve başka göçmenleri kurtarmak yerine derhal en yakın limana dönmesi gerekecek.

Ayrıca gemiler, kurtardıkları mültecileri bütün Avrupa Birliği içinde sığınma haklarının olduğuna dair bilgilendirme yapmaları mecburi hale gelecek. İtalyan hükümetinin getirdiği bu kurallara uymayan gemilerin kaptanlarına ise 50 bin Euro’ya kadar para cezası verilecek. Bununla da yetinmeyen İtalyan hükümeti, birkaç kez kurallara uymayan gemilere de el koyacak.

STK’LAR: BİNLERCE İNSANIN ÖLÜM RİSKİ ARTACAK

Sivil toplum örgütleri ,İtalyan hükümetinin çıkardığı yeni kararnameye sert tepki gösterdi. İtalyan basınına konuşan Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü’nün Temsilcisi Riccardo Gatti, yeni kurallarla birlikte binlerce insanın ölüm riskinin artacağını bildirdi. “Gemiler birden fazla kurtarma işini kalkışamayacak” diyen Gatti, göçmenleri kurtarmanın engellenmesinin hem uluslararası anlaşmalara aykırı hem de insani açıdan kabul edilemez olduğunu ifade etti.

Akdeniz’de görev yapan Alman sivil toplum kuruluşu Sea-Watch’tan Oliver Kulikowski ise “Bize resmen ‘gördüğünüz göçmenlerin boğulmasına göz yumun’ diyorlar. Zaten kurtarma gemilerinin limana zorlanması kurtarmanın asıl ilkesine aykırı. Bu düzenlenme bizi kriminalize etme siyasetinin bir parçası” diye konuştu.

Sağcı Meloni hükümetinin iddiasına göre Akdeniz’de görev yapan kurtarma gemileri kaçak göçü teşvik ediyor. Zaten şu ana kadar İtalya’da kadar Akdeniz’de görev yapan birçok gemi mürettebatı yargılandı. İtalya’nın yanı sıra Malta, Yunanistan ve İspanya’nın da benzer kurullarla ölümle yüz yüze olan mültecilere yardım edilmemesi yönünde aldığı kararların ardından son yıllarda Akdeniz’de boğulan mülteci sayısında ciddi bir artış yaşandı.