İtalya’da hükümete AB’nin itiraz ettiği bütçe için güvenoyu

İtalya’da koalisyon hükümeti, AB Komisyonu’nun itirazlarına rağmen hayata geçirmek istediği 2019 bütçesi için parlamentodan güvenoyu aldı.

İtalyan parlamentosunun bileşenlerinden Temsilciler Meclisi’nde yapılan oylamada, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından sert bir biçimde karşı çıkılan 2019 yılı bütçesi için güvenoyu çıktı.

Oylamaya katılan parlamenterlerden 330’u ‘evet’ oyu verirken, 2019 karşı oy çıktı. Koalisyonu oluşturan 5 Yıldız Hareketi (M5) ile Kuzey Ligi (Lega Nord) toplamda 336 sandalyeye sahip.

Koalisyon hükümetinin aylardır AB Komisyonu ile sert tartışmalara yol açan 2019 yılı bütçesindeki açık, ülkenin gayri safi iç hasılasının (GSİH) yüzde 2,4’üne denk gelecek. Oysa 2018 yılı bütçesindeki açığın GSİH’e oranı yüzde 1,8 idi.

İtalya’nın önümüzdeki yıl bütçesinin artmasında başta ‘yurttaşlık maaşı’ olmak üzere koalisyon hükümetinin öngördüğü bazı sosyal devlet harcamalarının payı olduğu biliniyor.

AB Komisyonu, İtalya’nın yeni bütçe açığının GSİH’nin yüzde 2,9’una denk geleceğini, bu oranın 2020’de yüzde 3,1’e çıkacağını savunuyor. İtalya hükümeti ise 2020 yılı için bütçe açığının GSİH’ye oranının yüzde 2,1 olacağını iddia ediyor.

İtalya hükümeti 2019’daki ekonomik büyümenin yüzde 1,5 olacağını iddia ederken, AB Komisyonu, büyümenin yüzde 1,2 ile sınırlı kalacağını hesaplıyor.