İtalya’da iltica hakkını zorlaştıran KHK

İtalya’da uluslararası sözleşmelerle garanti altına alınmış iltica hakkında ciddi kısıtlamaları da öngören bir kanun hükmünde kararname (KHK), Bakanlar Kurulu’nda kabul edildi.

Göçmenlere karşı sert politikaları nedeniyle tepki çeken İçişleri Bakanı ve koalisyon ortağı Kuzey Ligi’nin (Lega Nord) lideri Matteo Salvini, kararnamenin ‘İtalya’yı daha güvenilir yapacağını’ iddia etti. Salvini, ülkesine ‘aşırı göç’ olduğunu savunduğu açıklamasında, göçün getirdiği giderlerin azaltılacağını belirtti.

Salvini, kararname ile mafya ve insan kaçakçılarına karşı etkili mücadele edileceği iddiasını da yeniledi.

İtalya Cumhurbaşkanı tarafndan onaylanması veya değiştirilmesi için Parlamento’ya geri gönderilmesi ihtimali bulunan kararnamede iltica hakkında ciddi kısıtlamalar öngörülüyor. Kararnamede, İtalya’daki başvuruların dörtte birini oluşturan insani sığınma hakkı kaldırılırken, tıbbi tedavi veya doğal felaketlerden kaçanlara sığınma hakkı sunan ‘özel oturum izinleri’ getiriliyor. Kararname ayrıca İtalya’ya başka nedenlerle girişi de yasaklıyor.

Halen ülkedeki iltica başvurularının görüşülmesini askıya alacak kanun hükmünde kararname ile ayrıca hırsızlık, tecavüz, gasp, kadın sünneti gibi suçları işleyenler ile kamu görevlilerine hakaret eden tüm mülteciler sınırdışı edilebilecek. İktidarın büyük ortağı 5 Yıldız Hareketi’nin (M5) itirazları sayesinde kamu görevlilerine ‘direnme’nin sınırdışı gerekçesi edilmesini öngören madde ise metinden çıkarıldı.

Ayrıca bir suçtan dolayı ceza alan yabancılar temyiz kararı beklenmeden sınırdışı edilebilecek. Yine 400 kadar yerleşim yerinde belediyelere verilen mülteci karşılama ve koruma merkezleri de kapatılacak.

Kanun hükmündeki kararname ile iltica başvurusu yapan kişiler ‘hotspot’ denilen merkezlerde 30 gün boyunca enterne edilebilecek. Sınırdışı edilecek bireylerin maksimum tutukluluk süreleri ise 90 günden 180 güne kadar çıkabilecek.

İçişleri Bakanlığı’nın hükümete kabul ettirdiği kanun hükmünde kararname ile yine belediyelere bağlı kent polislerine elektrik şoku veren silahlar verilmesi ile evsiz bireylerin boş binaları işgal etmelerine zorla son verilmesi gibi maddeler de bulunuyor.