İtalya’da M5-Sosyal demokrat koalisyon ihtimali

İtalya’da 4 Mart’ta yapılan genel seçimlerden bu yana halen koalisyon kurulamazken, üçüncü güç olarak parlamentoya giren sosyal demokratlar, 5 Yıldız Hareketi’yle koalisyon seçeneğine açık olduklarını duyurdular.

4 Mart’ta yapılan seçimlerden partiler bazında yüzde 18,7 oyda kalan sosyal demokrat tandanslı Demokrat Parti (PD), tarihi bir yenilgi almıştı. Seçimlerden parti olarak yüzde 32,7 oy alan 5 Yıldız Hareketi’nin (M5) lideri Luigi Di Maio, aşırı sağ görüşleriyle bilinen Kuzey Ligi ve Fratelli d’Italia ile Silvio Berlusconi’nin başında olduğu Forza Italia’yla koalisyon görüşmelerinde başarısız olmuştu.

Salı günü yaşanan bir gelişme ise, koalisyon hükümetinin kurulma ihtimalini güçlendirdi. 5 Yıldız Hareketi’nden Roberto Fico ile Demokrat Parti lideri Maurizio Martina bir araya gelerek, koalisyon seçeneğini görüştüler.

Görüşme sonrasında açıklama yapan sosyal demokrat lider Martina, 5 Yıldız Hareketi’yle bir koalisyonun kurulabileceğini söyledi. Martina, bu ihtimali dışlamadıklarının altını çizerken, tek şartlarının aşırı sağcı Matteo Salvini liderliğindeki Kuzey Ligi’yle hiçbir şekilde birlikte hareket etmeme olduğunun altını çizdi.

4 Mart’taki seçimlerde Kuzey Ligi (Lega Nord), Forza Italia ve Fratelli d’Italia’nın oluşturduğu sağ-aşırı sağ ittifak, oyların yüzde 37’sini almıştı. Seçimlere tek başına katılan ‘anti sistem’ partisi M5 ise oyların yüzde 32,7’sini alarak partiler bazında birinci olmuştu.

Eski başbakanlardan Matteo Renzi’nin liderliğinde seçimlere giren Demokrat Parti’nin içinde bulunduğu ittifak ise yüzde 22,9 oyla tarihi bir yenilgi almıştı. Renzi, daha sonra parti genel sekreterliği görevinden istifa etmek zorunda kalmıştı.