İtalya’da ‘siyaseten tarafsız hükümet’ formülü gündemde

Mart ayında yapılan ve hiçbir ittifakın çoğunluğu yakalayamadığı seçimlerin ardından hükümetin kurulamadığı İtalya’da ‘siyaseten tarafsız hükümet’ formülü üzerinde duruluyor.

İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, siyasi partilerin koalisyon görüşmelerinde başarılı olamamaları halinde yeni seçimlerle belirlenen yasama organının görevine başlamadan yeni erken seçimlere gidileceğini duyurdu.

Erken seçime alternatif olarak ‘siyaseten tarafsız bir hükümet’ kurabileceğini kaydeden Mattarella, bu hükümetin başına kimi öngördüğüne ise açıklık getirmedi. Mattarella, aski halde Temmuz ayında veya sonbaharda seçim kararı alacağını kaydetti.

Mattarella, Aralık ayına kadar öngördüğü geçici ‘tarafsız’ hükümete siyasi partilerce destek verilmesinin ‘sorumluluk gereği’ olacağını vurguladı.

4 Mart’taki seçimlerde Kuzey Ligi (Lega Nord), Forza Italia ve Fratelli d’Italia’nın oluşturduğu sağ-aşırı sağ ittifak, oyların yüzde 37’sini almıştı. Seçimlere tek başına katılan ‚anti sistem‘ partisi 5 Yıldız Hareketi (M5)  oyların yüzde 32,7’sini alarak partiler bazında birinci olmuştu.

Eski başbakanlardan Matteo Renzi’nin liderliğinde seçimlere giren Demokrat Parti’nin içinde bulunduğu ittifak ise, yüzde 22,9 oyla tarihi bir yenilgi almıştı. Renzi, daha sonra parti genel sekreterliği görevinden istifa etmek zorunda kalmıştı.

Ülkede geçici hükümetin kurulamaması halinde bir yasama dönemi başlamadan bitmiş olacak.