İtalya’daki seçim yarışında aşırı sağcılar önde

İtalya’da yapılan seçimlerde sandıkların kapanmasının ardından açıklanan ilk sonuçlara göre zafer, aşırı sağcı İtalya'nın Kardeşleri Partisi’nin.

Başbakan Mario Draghi'nin geçtiğimiz Temmuz ayında istifa etmesinin ardından Pazar günü İtalya’da 50 milyon civarında seçmen, parlamentonun yeni üyelerini belirlemek için sandık başına çağrıldı. 200 sandalyeli parlamentonun üst kanadı Cumhuriyet Senatosu ile 400 sandalyeli parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisi’nin yeni üyelerinin belirleneceği seçimler için oy verme işlemi, yerel saatle 23.00’da sona erdi.

2018’deki seçimlerde seçime katılımın yüzde 59’u bulduğu ülkede akşam saatlerinde seçime katılımın düşük olduğu açıklandı. Gözlemciler, seçime katılımın yüzde 51 civarında kalacağını bildirdi.

Sandıkların kapanmasının hemen ardından İtalya’nın televizyon kanalları Rai ve SkyTG24’de açıklanan ilk sonuçlara göre ise, aşırı sağcı koalisyon yüzde 41-46 arası değişen oy oranıyla ara farkla önde.

SONUÇLAR BÖYLE KALIRSA MELONİ BAŞBAKAN

İtalyan medyasının yayınladığı sandık çıkış anketlerine göre, liderliğini Giorgia Meloni'nin yaptığı ana muhalefetteki aşırı sağcı İtalya'nın Kardeşleri Partisi (FdI), yüzde 22-26 arasında değişen rakamlarla birinci parti oldu. Yine diğer sağcı partiler Kuzey Ligi (LN) yüzde 8-12 ve Forza Italia’nın oy oranı ise yüzde 6-8 arasında açıklandı.

Aşırı sağcı cepheden gelen ilk açıklamada sonuçların böyle kalması halinde hükümet kurabilecek çoğunluğa sahip olacakları ifade edildi. Bu durumda sıkça milliyetçiler ifadeler kullanan ve Hristiyanlık vurgusu yapan aşırı sağcı lider Meloni, ilk kadın başbakanı olarak İtalya’nın tarihine geçmiş olacak.

MERKEZ SOL PARTİLERİ DÜŞÜŞTE

Seçime ilişkin ilk sonuçlar, aşırı sağcıların karşısında duran “merkez sol partileri” olarak adlandırılan cephenin ise ciddi oy kaybı yaşadığını gösterdi.

2013-2014 arasında ülkenin başbakanı olan Enrico Letta’nin liderliğindeki Demokratik Parti’nin (PD) oyu yüzde 17-21 arasında kalırken, yine eski başbakanlardan Giuseppe Conte’nin başında bulunduğu popülist Beş Yıldız Hareketi’nin oy oranı ise yüzde 13,5-17 olarak açıklandı.