İtalya’dan iklimde önemli adım: Kömür santralleri kapatılacak

Almanya gibi iklimsel değişikliklerle mücadelede ‘öncü rolü oynama’ iddiasındaki ülkeler henüz kömür enerjisinden ne zaman çıkılacağına karar vermezken, İtalya’dan bu yönlü kararlı bir adım atıldı.

İtalya Ekonomik Kalkınma Bakanı Carlo Calenda, ülkesinin önümüzdeki 8 yıl içerisinde kömür santrallerini kapatacağını duyurdu.

Hedeflerinin 2025 ile 2030 yılları arasında tüm santralleri kapatmak olduğuna vurgu yapan Calenda, bunun 10 Kasım’da yayınlanacak ‘Ulusal Enerji Stratejisi’nin parçası olduğunu kaydetti.

İtalya’da toplamda 9 kömür santrali bulunurken, bu santrallerin 5’inin önümüzdeki dönemde kapatılmasının planlandığı biliniyor. Ülkenin Ulusal Enerji Stratejisi’ne göre, kömür santralleri yerine başta doğalgazın kullanıldığı enerji santrallerine olmak üzere 2,3 ile 2,7 milyar euro arasında yatırım yapılacak.

Hükümetin kömür santrallerini tümüyle kapatma hedefi 2025 olarak sunulsa da, bu hedefe ulaşılabilmesi için tüm şehirlerin yeni enerji projeleri için gerekli izinleri vermesi gerektiği savunuluyor.

İtalya’nın bu kararı iklimsel değişikliklerle mücadelede önemli bir aşama olarak görülürken, iklim konusunda ‘öncü rolü oynama’ hedefindeki Almanya’da halen bu konuda kesin bir tarih verilmiyor. Almanya’da üretilen elektriğin yüzde 40 kadarı linyit ve taş kömürü santrallerinden elde ediliyor.