İzlanda korona kısıtlamalarını kaldırmaya başladı

İzlanda Hükümeti Covid-19 pandemisinin ülkede yaygınlaşmasından sonra yürürlüğe koyduğu sınırlamaları Pazartesi gününden itibaren kaldırmaya başladı.

Ana ve ilkokullar, liseler ve üniversitelerde öğrenim yeniden başladı. Ancak lise ve üniversitelerde bir sınıfta en fazla 50 kişi bulunacak ve öğrencilerin arasındaki mesafe en az iki metre olacak. Mayıs ayının sonlarında da yüzme havuzları halkın kullanımına açılacak. Hükümet, turistik tesislerin günde iki kez dezenfekte edilmesini kararlaştırdı.

Toplantı ve etkinliklerde bir araya geleceklerin sayıları 20'den 50'ye çıkarıldı. Bundan sonra toplu taşım araçlarında 2 metre kuralı uygulanmayacak. Ancak otobüsler en fazla 30 yolcu alabilecek. Kamp alanlarında en fazla 50 müşteri kabul edilecek. Çadır ve karavanların arasındaki mesafe en az 4 metre olacak. Soğuk havalarda virüs daha kolay yayıldığı için mesafe 8 metreye çıkarılacak.

Aynı mesafe kuralları at gezintileri, bisiklet turları ve piknikler için de geçerli olacak. Lig maçları 13 Haziran'dan itibaren sınırlı sayıda izleyicinin alınmasıyla başlayacak. 3 gün sonra da kadınlar ligi açılışını yapacak.

BAŞBAKANDAN HALKA SORUMLULUKLARINI ÜSTLENMELERİ ÇAĞRISI

Başbakan Karin Jakobsdottir, kısıtlamaların kaldırılması dolayısıyla ulusa sesleniş konuşması yaptı. Uzun ve güç bir kışın geçtiğini söyleyen Jakobsdottir, halka virüsün yeniden yaygınlaşmasını engellemek için sorumluluklarını sürdürmesi çağrısında bulundu.

Dikkatli olunmadığı takdirde bir yenilgi yaşayacaklarını ve mücadeleye yeniden başlamak zorunda kalacaklarını belirten Jakobsdottir, “Böyle bir şey ekonomimiz ve tüm toplumumuz için korkunç sonuçlara yol açacaktır ve bunun olmaması bizlere bağlı” dedi.

Öte yandan sağlık kurumları bu haftadan itibaren İzlandalıların ne kadarında antikor oluştuğunu belirlemek için kan tahlilleri yapmaya başlayacak. Ulaşılacak sonuçlar yeni bir hastalığın yaygınlaşmasına karşı temel veri olarak kullanılacak.

İSKANDİNAVYA ÜLKELERİ ARASINDA ÖLÜM ORANI EN DÜŞÜK ÜLKE

Koronavirüsünün İzlanda'da görüldüğü 9 Mart'tan bu yana toplam 1798 kişi hastalığa yakalandı. Salgın Nisan ayının ortasında zirve yaptıktan sonra azalmaya başladı. 82 kişinin izole edildiği, 632'nin karantinada bulunduğu İzlanda'da 10 kişi yaşamını yitirdi. İzlanda, İskandinavya ülkeleri arasında ölüm oranının en düşük olduğu ülke.

50 bin 406 kişiye korona testi yapıldı. Bu 364 bin nüfuslu ülkede halkın yüzde 14'ünün testten geçirildiğini gösteriyor.