Ölü sayısı 264 bini aştı, ekonomiler krizde, işsizlik patladı

Yeni koronavirüs pandemisi dünya genelinde 264 bini aşkın kişinin ölümüne neden oldu. Bu ölümlerin 150 binden fazlası Avrupa’da gerçekleşti.

Johns Hopkins Üniversitesi’nin gerçek zamanlı haritasına göre Avrupa saatiyle 15.00 itibariyle dünya genelinde 264 bin 400’ü aşkın kişi pandemi nedeniyle hayatını kaybetti.

Covid-19 vakaları ise 3 milyon 775 binin üzerinde çıktı. Çoğu ülkede testler sınırlı yapıldığı için, gerçek vaka sayısının çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor.

Aralık ayında Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan virüs, şimdiye kadar en az 195 ülke ve bölgeyi vurdu. Vakalar arasında 1 milyon 180 bin dolayında kişinin iyileştiği belirtiliyor.

AVRUPA’DA 150 BİNİ AŞKIN ÖLÜM

Yeni koronavirüsün yol açtığı pandemi en fazla Avrupa’yı vurdu. Bu kıtada 150 bini aşkın kişi hayatını kaybetti. Ölümlerin dörtte üçü Birleşik Krallık, İtalya, İspanya ve Fransa’da gerçekleşti.

AFP’nin hesaplarına göre 1 milyon 640 bin 799 vaka tespit edildi. Avrupa’da en fazla ölümlerin yaşandığı ülkeler sırasıyla şöyle: Birleşik Krallık (30 076), İtalya (29 684), İspanya (26 070) ve Fransa (25 809).

TRUMP: PEARL HARBOR’DAN KÖTÜ

Ülkeler bazında dünya genelinde en fazla ölüm ABD’de yaşandı. 1 milyon 229 bine yakın vakanın tespit edildiği ABD’de 73 bin 431 kişi hayatını kaybetti. ABD Başkanı Donald Trump, “Ülkemizin karşılaştığı en kötü saldırı oldu. Pearl Harbor’dan kötü. World Trade Center’den kötü” dedi.

Türkiye, Johns Hopkins’in haritasında vakaların en yüksek olduğu ülkeler arasında 131 bin 744 vaka ile sekizinci sırada yer alıyor. Türkiye’nin gerisinde bulunan Rusya hızlı bir artışla, vakalar konusunda en fazla etkilenen beşinci ülke oldu.

TÜRKİYE VAKALARDA 8’İNCİ SIRADA

Türkiye’de en son Çarşamba akşamı açıklanan resmi verilere göre Mart ayından bu yana 3 bin 584 kişi hayatını kaybetti. Sivil toplum örgütleri ve muhalif partiler, hükümetin şeffaf bir şekilde süreci yürütmediği ve gerçek bilançonun çok daha ağır olduğunu düşünüyor.

BERLİN NEREDEYSE TÜM KISITLAMALARI KALDIRDI

Pandemi nedeniyle benzeri görülmemi bir ekonomik krize giren ülkeler kademeli olarak evde kalma tedbirlerini de esnetmeye başladı. Vaka sayılarında “çok memnuniyet verici” sonuçlar elde ettiğini düşünen Berlin yönetimi Mayıs ayında neredeyse tüm kısıtlamaları kaldırma kararı aldı. Tüm mağazalar, okullar, restoranlar ve oteller buna dahil. Tek istisna sınırların kapalı kalması ile büyük sportif aktiviteler, festivaller ve kültürel eylemlerin yasaklı kalması oldu.

AVRUPA’DA TARİHİ RESESYON

Bu arada Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği’nde bu yıl tarihi bir resesyon öngörüsünde bulunurken, Euro Bölgesi’nde ekonominin yüzde 7,7 gibi rekor bir küçülme yaşayacağını kaydetti. Komisyonun en ağır resesyon öngördüğü ülkeler sırasıyla şöyle: Yunanistan (-9,7%), İtalya (-9,5%) ve İspanya (-9,4%). Her üç ülke de tatil harcamalarına çok bağımlı durumdalar. Hem turistik hem de endüstriyel olan ülkelerde de durum iyi değil. Fransa’da 2020’de yüzde 8,2’lik bir resesyon bekleniyor. İhracatlarına çok bağımlı olan Euro Bölgesi’nin birinci ekonomisi Almanya’nın gayri safi milli hasılasının 2020’de yüzde 6,5, Hollanda’nın ise yüzde 6,8 oranında gerileyeceği tahmininde bulunuldu.

ABD’DE BİR HAFTADA 3 MİLYONU AŞKIN KİŞİ İŞSİZ KALDI

Covid-19 pandemisi ABD ekonomisinde de tsunami etkisi yarattı. ABD’de geçen hafta ilk kez üç milyonu aşkın kişi işsizliğe kayıt yaptırdı. Perşembe günü Çalışma Bakanlığı tarafından yayınlanan verilere göre işsizliğe kayıt yaptıranların sayısı tarihin en yüksek seviyesine çıktı. Mart ortasından beri 33,5 milyona yakın kişi işsizlik başvurusunda bulundu.

ULUSLARARASI TURİST SAYISI YÜZDE 80 DÜŞECEK

Dünya Turizm Örgütü, koronavirüs pandemisinin etkisiyle uluslararası turist sayısının 2010’de yüzde 60 ila 80 düşebileceğini açıkladı. Örgüt, Mart ayı sonundaki açıklamasında yüzde 20 ila 30’luk bir düşüş bekliyordu.