Ürdün, Müslüman Kardeşler’i feshetti

Ürdün Yargıtay’ı Müslüman Kardeşler tarikatının yerel kolunu, “tüzüğünde değişiklik” yapmadığı için feshetme kararı aldı

Yargıtay tarafından alınan nihai kararla birlikte Müslüman Kardeşler’in hukuki statüsünü kaybettiği kaydedildi.

Yargıtay, Müslüman Kardeşler’in 2014 tarihli partiler ve dernekler yasası kriterlerine göre tüzüğünü düzenlemediğini belirtti.

Müslüman Kardeşler son zamanlarda Ürdün üzerinde dikkatlerini yoğunlaştırmıştı.

2019 yılı Aralık ortasında tarikatın Ürdün kolu “Muslim Brotherhood Society (MBS)” üçüncü yıllık konferansını “Uluslararası değişimin gölgesinde Ürdün” başlığı ile gerçekleştirmişti. Konferans Ürdün’ün eski Başbakanı Abdulraif Rawabdeh himayesinde yapılmış, Kral II. Abdallah’a övgüler dizilmişti. Müslüman Kardeşler’in Ürdün’ün önceki üç kralı ile de iyi ilişkileri vardı.

1979-1982’de Suriye’deki Müslüman Kardeşler ile hükümet arasında yaşana savaşın ardından çok sayıda tarikat üyesi Ürdün’e sığınmıştı. Müslüman Kardeşler’in Ürdün kolu bu ülkede 10 bin üyeye ulaşmayı hedefliyor. Tarikatın, Ürdün’de hem hükümet, hem de parlamentoda temsil edildiği zamanlar oldu.

KATAR VE SUUDİ ARABİSTAN ANLAŞIRSA... 

Müslüman Kardeşler, Suriye ve Mısır’dan dışlandıktan sonra son kalelerinden biri olan Sudan diktatörü Ömer El Beşir de düştü. Arap dünyasındaki son umutları Libya, Katar ve Ürdün olarak dikkat çekiyor. Libya’da Müslüman Kardeşler’in arkasındaki temel güç ise Türkiye. Ancak uzmanlara göre Suudi Arabistan ile Katar arasında bir anlaşma sağlanması halinde Müslüman Ksardeşler çekilmek zorunda kalabilir. Olası bir anlaşma Müslüman Kardeşler’i temel finansöründen ve propaganda imkanlarından mahrum bırakacağı gibi, ABD’nin terörist örgütler listesine de koyabilir. Ürdün’de Müslüman Kardeşler’in feshedilmesi ile Müslüman Kardeşler etrafındaki çember daha da daraldı.