Ürdün’de salgın gölgesinde genel seçimler: Katılım düşük 

Yıllardır yoğun bir mülteci nüfusuna ev sahipliği yapan ve son olarak Covid-19 salgınının etkili olduğu Ürdün’de salgın gölgesindeki genel seçimlere katılım oldukça düşük kaldı. 

Salı günü yapılan seçimlerde krallık bünyesinde toplamda 130 milletvekili için sandığa gidildi. Bu milletvekillerinin 9’u ülkedeki Hristiyan nüfusa ayrılırken, Çeçen ve Çerkez azınlıklar için de toplam 3 sandalye hakkı tanınıyor. Ayrıca 2003’te getirilen bir yasa kapsamında kadın kotası olarak 15 sandalye belirlenmişti. 

Toplamda 4,6 milyon kayıtlı seçmenin olduğu ülkede salgın ortamının da etkisiyle seçimlere katılımın oldukça düşük olduğu görüldü. Oy verme işlemi saat 21’e kadar sürse de saat 18.00 itibariyle katılımın yüzde 26’da kaldığı öğrenildi. 

Ayrıca kadınların seçimlerde daha az katılım gösterdiği verilen bilgiler arasında. Saat 16 itibariyle yüzde 21,5 olan seçime katılım oranı kadınlarda sadece yüzde 19,3 olarak gerçekleşmişti. 

10 milyon civarındaki nüfusa sahip Ürdün’de 2 milyonu aşkın Suriyeli mültecinin yanı sıra on yıllardır mülteci statüsünde olan 2 milyona yakın Filistinli de bulunuyor. Yani ülke nüfusunun yüzde 40’ını mülteciler oluşturuyor. 

Dünya Bankası’na göre Ürdün’de nüfusun yüzde 15,7’si yoksulluk içinde yaşıyor. 2020’nin üçüncü çeyreğinde Ürdün’de işsizlik oranı ise yüzde 23 olarak ölçülmüştü.

Doğal kaynakları komşu ülkelere oranla çok az olan Ürdün’de Covid-19 salgınında şimdiye kadar 120 bin kadar vaka tespit edilirken, bin 400’e yakın kişi de hayatını kaybetti.