AİHM: Demirtaş serbest bırakılsın

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), HDP eski Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'ın başvurusuna yönelik kararında, Demirtaş’ın serbest bırakılması gerektiğine hükmetti.

Siyasi soykırım operasyonları kapsamında Kasım 2016’dan bu yana tutuklu bulunan Demirtaş’ın başvurusunu görüşen mahkeme, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS)’in tanıdığı birçok hakkın ihlal edildiğine karar verdi.

Demirtaş’ın tutukluğuna dair yapılan başvuruyu kabul eden AİHM, AİHS’in 18’inci maddesine dayanarak başvurunun kabul edilebilir olduğuna hükmetti. Kararda, Demirtaş’ın Anayasa Mahkemesi önünde kısa sürede bir hukuki denetime ulaşamayacağına dikkat çekti.

AİHS’in 18’inci maddesi, “Haklara getirilecek kısıtlanmaların sınırlanması anılan hak ve özgürlüklere bu Sözleşme hükümleri ile izin verilen kısıtlamalar öngörüldükleri amaç dışında uygulanamaz” diyor.

Demirtaş’ın tutukluluğunun Türk yasalarına uygun olmadığına işaret edilen kararda, serbest bırakılması istendi. Kararda, AİHS’in ‘özgürlük ve güvenlik hakkını’ öngören 5/3 nolu maddesinin ihlal edildiğine yer verildi.

AİHM yargıçları ayrıca, 2014’deki Kobane direnişini destekleyen eylemler sırasındaki sözlerine yer verilirken, Demirtaş’ın suç işlemediğine vurgu yaptı. Kararda, Türk devletinin Demirtaş’ın tutukluluğuna son vermesi için gerekli önlemleri alması istendi.

Mahkeme kararında Türk devleti 10 bin euro manevi tazminata mahkum edilirken, yargılama ve diğer giderler için de 15 bin euro tazminat ödenmesine hükmedildi.