AİHM: Türkiye'nin karnesi yüzde 275 kötüleşti!

AİHM Başkanı Raimondi, Türkiye'nin kötü karnesinde son bir yılda yüzde 275'lik artış olduğunu açıkladı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Başkanı Guido Raimondi, bugünkü yıllık basın toplantısında 2017 yılının bilançosunu açıkladı. Yayımlanan verilerde Türkiye'nin, AİHM tarihinde toplam 2988 davada mahkûm olarak Avrupa Konseyi üyesi diğer 47 üye devlet içinde en çok mahkûm edilen devlet olduğu gözlendi.

TECRİT VE İŞGAL DE SORULDU

AİHM Başkanı Guido Raimondi'ye, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın davaları ve avukatlarının 7 yıldır müvekkili ile görüşememesi, Efrîn'e yapılan işgalci saldırıların mağdurları için AİHM yolunun açık olup olmadığı ve Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) kararına rağmen halen hapiste tutulan gazetecilerin davasının AİHM’e yansıması gibi sorular da yöneltildi.

Raimondi, Efrîn'de Türk ordusunun saldırıları sonucu can ve mal kaybına uğrayanlara ilişkin soruya, ‘durumun hassasiyetinden ve şimdiye kadar kendilerine böylesi bir başvurunun gelmemiş olmasından dolayı şu an için bir açıklama yapmayacağını' dile getirdi. Öcalan’ın davaları ve avukatlarının 7 yıldır müvekkili ile görüşememesi sorusu üzerine ise "Öcalan’a dair 2 dava halen yürürlükte ve inceleniyor, karar aşamasına kadar değerlendirme yapamayız" gibi bir açıklama ile yetindi.

'GAZETECİLERLE İLGİLİ BAŞVURULARI İNCELEYECEĞİZ'

Raimondi, "AYM’nin son kararına rağmen halen hapiste tutulan gazetecilerin davasının AİHM’e yansıması ne olur, hükûmet tarafından kurulan ön inceleme komisyonu halen işlevsel mi" şeklindeki sorulara da "Evet, bu davalarda topun AİHM’de olduğu doğru ve davalar incelenecek" diye yanıt verdi.

'TÜRKİYE'DEN 7 BİNDEN FAZLA YENİ DAVA GELDİ'

Raimondi, 2017 AİHM bilançosunun değerlendirilmesinde ise son bir yılda, özellikle de 15 Temmuz'dan beri AİHM'e Türkiye'den toplam 7 bin 518 yeni dava dosyası geldiğini ve sadece 2017’de Türkiye’nin 99 davada mahkûm edildiğini açıkladı. 15 Temmuz darbe girişiminden beri 30 binin üzerinde dava başvurusunun geldiğini beyan eden Raimondi, bunlardan 27 bininin iç hukuk yolları tükenmediğinden şimdilik geri çevrildiğini söyledi.

EN ÇOK MAHKÛM EDİLEN DEVLET

AİHM'in verilerine göre son bir yılda Türk hükûmeti, geçen yıl 99 davadan ve AİHM’e dahil olduğu 1987’den beri ise 136’sı yaşam hakkına kast edilmesi olmak üzere toplam 2988 davada mahkûm olarak oldu. Türkiye, böylece en çok mahkûm edilen devlet oldu.

Avrupa Konseyi üyesi 47 üye devletin mahkûm edildiği toplam dava sayısı ise 20 bin 637. Sadece geçen yıl 3'ü yaşama kast etmek ve yaşamı koruyamamak, 4’ü işkence ve kötü muamele, 19’u özgürlük ve güvenlik haklarına kast etmek, 46’sı adil yargılama yapılmaması nedenleriyle Ankara mahkûm oldu. Şu an Türkiye'den AİHM’e gelen ve kabul edilen fakat bir sonuca bağlanamayan davaların toplamı 7 bin 518. Yani toplamın yüzde 13’3’ünü teşkil ediyor. Romanya yüzde 17, Rusya 13.8 ile en çok davanın geldiği devletlerden.