AB imamların eğitimi için enstitü kurmak istiyor

Avrupa Birliği (AB), üye ülkelerdeki camilerde görev yapacak imamların eğitimi için bir enstitü kurulmasının gerekliliğinde ısrar ediyor.

Son yıllarda DAİŞ ve El Kaide bağlantılı katliamlara sahne olan Avrupa ülkelerindeki binlerce camide imamların önemli bir kısmı ya üçüncü ülkelerden geliyor ya da herhangi bir öğretim kurumundan dini eğitime sahip değil.

‘Cami’ adı altında faaliyet gösteren birçok kurumdaki sözde imamların radikal İslamcılara eleman temin etme görevi görmeleri veya katliamları öven söylemleri yaymaları dikkat çekiyordu.

Pazartesi günü Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz ile bir araya gelen AB Konseyi Başkanı Charles Michel, imam eğitimleri için bir AB enstitüsü kurulmasına taraf olduğunu vurguladı. Bu tür bir enstitünün önemine vurgu yapan Michel, bu konuda üye ülkelerinin bir tartışma yürütmesinin zorunlu olduğunun altını çizdi.

Michel, AB ülkelerinde görev yapacak imam ve vaizlerin tolerans ve açık görüşlülüğün savunulması ve sivil yasaların dini kurallar üstündeki yerinin vurgulanmasının sağlanmasının önemine işaret etti.

Viyana’da 2 Kasım’da 4 kişinin yaşamını yitirdiği katliamın kurbanlarını anan Michel, “Avrupa projesini oluşturan değerlere karşı en önemli tehdidin terörist tehdit olduğunu düşünüyoruz ve bu konuda zayıflık veya gevşeklik göstermeye niyetimiz yok” diye konuştu.

Michel, ayrıca Avrupa ülkelerinden DAİŞ gibi çete örgütlerine katılan veya sonrasında geri dönenlere yönelik bir ortak strateji geliştirilmesi gerektiğini de söyledi.