AB, İran’ın ültimatomunu reddetti

İran ile nükleer dosyaya dahil olan Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, İran’ın 60 gün süre tanımasını reddetti.

Nükleer anlaşmanın imzacısı ülkeler olan Almanya, Fransa ve Birleşik Krallık’ın yanısıra Avrupa Birliği, İran’ın tanıdığı süreyi reddetti.

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, ortak bir açıklamada “Tüm ültimatomları reddediyoruz ve İran’ın nükleer alandaki taahhütlerine saygısını değerlendiriyoruz” dedi

İran rejimi, ABD’nin yaptırımlarından petrol ve banka sektörlerini gerçek anlamda çıkarmak için imzacılara iki ay süre tanımıştı.

Avrupa Birliği ülkeleri endişelerini ifade ederken, “Nükleer anlaşmanın tamamen uygulanması ve korunmasına bağlılığımız tamdır” diyerek, bu durumun herkesin güvenlik çıkarına olduğunu belirtti.

AB ve üyesi üç ülke, İran’dan nükleer anlaşma ile uygulamaya konulan formatlar ve mekanizmalara bağlı kalmasını beklediklerini ifade etti.

Açıklamada, ABD’nin 2018’de nükleer anlaşmadan tek taraflı çekilmesi ardından yeniden yaptırımlara dönmesinin de “üzüntü verici” olduğu belirtildi.

Washington yönetimi Çarşamba günü İran’a yönelik ekonomik yaptırımları ağırlaştırdı. Daha önce özellikle petrol sektörünü hedef alan ABD, bu kez çelik, alüminyum ve bakır sektörlerini cezalandırdı.

Üç ülke ve ABD, her şeye rağmen “İran ile meşru ticaretin sürdürülmesini sağlayacak çabaları devam ettirmede kararlı olduklarını” belirtti.

Fransa, Almanya ve İngiltere, ABD yaptırımlarında kaçınmak için Ocak ayı sonunda Instex olarak adlandırılan bir sistem uygulamaya koymuştu.