AB İsrail’in ilhak planına karşı diplomasiyi kullanacak!

Avrupa Birliği (AB), İsrail’in Batı Şeria’da işgal altındaki bölgeleri ilhak etme planına karşı diplomatik girişimlerini arttıracağını ilan etti.

AB Komisyonu’nun dışişleri ve güvenlik politikalarından sorumlu komiseri Josep Borrell, birliğin İsrail’in Batı Şeria’yı ilhak planlarına karşı duracağını söyledi.

TÜM KAPASİTE KULLANILACAK!

Borrell, “Birlik, yeni İsrail hükümetinin ABD Başkanı Trump’ın Ortadoğu Barış Planı kapsamında kabul edilen bu projede daha ileri gitmesini engellemek için tüm diplomatik kapasitesini kullanacaktır” dedi.

Ancak AB’nin ‘bölgedeki barışa zarar vereceği’ gerekçesiyle karşı çıktığı ilhak planlarına karşı kendi içinde ortak bir tutum geliştirmediği de biliniyor. AB içinde İsrail’in ilhak planlarına karşı tutumların ‘farklı’ olduğunu kabul eden Josep Borrell, İsrail’e yönelik herhangi bir yaptırım aşamasında olunmadığını da dile getirdi. 

Borrell, şu anda yapılması gerekenin Ortadoğu’da sorunun muhatabı tüm aktörlere yönelik ‘çaba ve baskıların’ arttırılması olduğunun altını çizdi.

Borrell, İsrail’in tek yanlı girişimlerinin engellenmesi için AB’nin tüm diplomatik kapasitesini önümüzdeki günlerden itibaren hayata geçireceğini vurguladı.

BATI ŞERİA PARÇA PARÇA EDİLDİ

Pazar günü yemin ederek görevine başlayacak yeni İsrail hükümeti, Başbakan Benjamin Netanyahu ile en güçlü rakibi Benny Gantz arasındaki uzlaşıdan sonra 1 yılı aşkın bir hükümet krizi ardından kurulabilmişti.

Şu anda Filistin halkının elinde sadece Gazze Şeridi’nin yanı sıra Batı Şeria bulunuyor. Ancak Batı Şeria’daki yasadışı İsrailli yerleşimler o denli yayılmış durumdaki, artık toprak bütünlüğü yok olmuş durumda. İsrail, ABD Başkanı Donald Trump’ın da desteğiyle yasadışı Yahudi yerleşimlerinin olduğu alanları ilhak edeceğini duyurmuştu.

AB’DE NET TUTUM YOK

AB içinde ise buna karşı tutumlar net değil. Lüksemburg, hızlıca bir Filistin devletinin kurulmasını savunurken, tarihi nedenlerle Almanya’nın İsrail’e karşı daha temkinli bir duruşu söz konusu. İki devletli çözümden yana olan Almanya, uluslararası hukuka aykırı olduğunu kabul ettiği ilhak girişimine karşı sert bir tutum takınmıyor.