AB askeri amaçlı kullanılacak teknolojilerin ihracatını takip edecek

Avrupa Parlamentosu (AP) ve AB Konseyi, askeri amaçlarla da kullanılabilen teknolojik ürünlerin satışının zorlaştırılması konusunda anlaşmaya vardı.

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin yıllardır üzerinde tartıştığı konuların başında, birçok ülkenin çift kullanımlı ürünlerin savaşlarda veya insan hakları ihlallerinin görüldüğü çatışmalarda kullanılıyor olması geliyordu. Bu tür ürünler arasında bilişim ürünlerinden teknolojiye veya parçalara kadar çok sayıda kalem bulunuyor. 

6 yıl süren müzakereler sonunda bu konuda nihayet AP ile AB Konseyi dönem başkanlığını yürüten Almanya arasında uzlaşma sağlandı. Bu tür ürünlerin ihracatına dair verilen izinlerin çok daha iyi incelenmesinde uzlaşılırken, sivil amaçlı olarak izin verilen ürünlerin askeri amaçlarla kullanımının engellenmesi isteniyor. 

AP’nin özellikle kontrol edilmesini istediği ürünler arasında siber takip ürünleri geliyor. Birçok ülkenin bu tür ürünleri demokratik muhalefeti bastırıma amaçlı kullandığı biliniyor. 

Bugüne kadar AB’nin belirli sınırlamalar getirdiği ürünlerin başında havacılık, uydu ve takip araçları ile kamyonlar geliyordu. Ancak yeni anlaşma ile Avrupa ülkelerinde üretilen siber takip teknolojilerinin ihracatına da sıkı denetim getirilecek. Bu tür ürünlerin özellikle ‘Arap Baharı’ gibi muhalif hareketlerin olduğu ülkelerde rejimler tarafından sıkça kullanılması gündeme gelmişti. 

AB Dönem Başkanı Almanya’nın Ekonomi Bakanı Peter Altmaier, yeni kuralların AB’nin rekabet gücü ve güvenlik çıkarları ile insan haklarının korunması gibi dengeleri gözeteceğini savundu. Altmaier, AB ülkelerinin bu tür ürünlerin ihracatının denetiminde daha fazla işbirliği imkanını hayata geçirmesinin de önemine vurgu yaptı. 

AP ile AB dönem başkanı Almanya arasında varılan ön anlaşmanın önce 27 üye ülkenin büyükelçilerince kabul edilmesi, sonrasında AP’de oylanması ve son olarak da AB Konseyi’nde onaylanması gerekiyor.