AB bir yılda 138 milyar Euro silah satışına onay verdi

Avrupa Birliği’ne (AB) bağlı Avrupa Dış İlişkiler Eylem Servisi (SEAE) tarafından yayınlanan son verilere göre, birlik ülkeleri geçtiğimiz yıl üçüncü ülkelere 137,9 milyar Euro değerinde silah ve askeri teçhizat satış ruhsatı verdi.

Bu verilere göre AB ülkelerinin silah satışlarına onay verdiği ülkelerin başında Mısır geliyor. Mısır’a geçtiğimiz yıl toplam 16 milyar Euro değerinde silah ihracatı için onay çıktı. Bu ülkeyi 9,3 milyar Euro silah ihracatı izniyle Hindistan, 8,2 milyar Euro ile ise Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) takip etti.

AB ülkelerinin hükümetlerinin onay verdiği silah satışlarında dördüncü sırayı 7,8 milyar Euro ile Suudi Arabistan alırken, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) 6,3 milyar Euro ile beşinci sırada geldi.

Ancak AB’nin verdiği ihracat izinlerinin toplam miktarına karşılık, 2019’da teslimatı gerçekleştirilen silahların değeri 21,8 milyar Euro değerinde kaldı.

Bunun neden olarak ise ihracat izni verilen silahların büyük kısmının birçok yılı kapsayan sözleşmeler dahilinde olması ve Belçika’nın rakamlarını henüz duyurmamış olması gösteriliyor.

ülkelerinin 2019’da verdikleri silah ihracat izinlerinin 2018 yılına oranla azaldığı da dikkat çekiyor. 2018’de toplamda 170 milyar Euro değerinde silah satış izni veren AB ülkeleri, 2015’te ise 196 milyar Euro ile rekor düzeye ulaşmışlardı.