AB Brexit konusunda ‘en kötü senaryoya’ hazırlanıyor

AB Komisyonu, henüz nasıl gerçekleşeceği belirsiz olan Brexit’e karşı yetkili kurumları ve Avrupa’daki şirketleri ‘en kötü senaryoya’ hazır olma konusunda uyardı.

Haziran 2016’da Britanya’nın Avrupa Birliği (AB)’den çıkışını öngören Brexit referandumunun nasıl sonuçlar vereceği henüz kestirilemiyor. Brexit’in her iki taraf için de ‘kaotik’ sonuçlarının olabileceğine dair endişeler hakim.

KOMİSYON KAOTİK DURUMA KARŞI UYARDI

AB Komisyonu ise hem üye ülkelerin yetkili kurumlarını hem de şirketleri uyardı. Komisyonun yayınladığı 18 sayfalık bir belgede, Britanya hükümetinin geçtiğimiz hafta yayınladığı Brexit Planı’na rağmen ağır sonuçlarının olabileceği varsayılıyor. Özellikle Kuzey İrlanda-İrlanda sınırının ne olacağı veya Britanya’nın 2020 sonuna kadarki geçiş sürecinde yerinin tam olarak neresi olacağı gibi önemli sorular net bir cevap bulamadı.

Komisyon belgesinde ayrıca, Britanya Başbakanı Theresa May’in açıkladığı plana karşı ülkesindeki AB karşıtlarının sert tavrına dikkat çekiliyor.

Komisyon, bundan dolayı hem üye ülkelerin kurumlarının hem de şirketlerin olası en kötü senaryoya hazırlanması gerektiği uyarısını da yapıyor.

YÜZDE 80 MÜZAKERE EDİLSE DE BELİRSİZLİK NOKTALARI ENDİŞELENDİRİYOR

Her ne kadar büyük oranda müzakereleri sonuçlanmış olsa da, 1 Nisan 2019’dan itibaren yürürlüğe girecek Brexit’te endişe duyulan noktalar var. Bunlar arasında, AB ülkeleriyle Britanya vatandaşlarının karşılıklı olarak statülerinin ne olacağına dair belirsizlik öne çıkıyor.

Yine, AB ile Britanya arasında kurulacak gümrük kontrollerinin 45 yıldır birbiriyle iç içe geçmiş ticaret yollarını zorlayacağı ve şirketlerin büyük kaybına yol açacağı tahmin ediliyor.

AB ve Britanya arasındaki ticari ilişkiler, diğer üçüncü ülkelerle olduğu gibi Dünya Ticaret Örgütü (WTO) kurallarıyla belirlenecek şekilde zayıflayacak. Ayrıca Britanya, AB üyesi olarak AB’nin üçüncü ülkelerle yaptığı tüm ticari anlaşmalardan doğan avantajlarını bir gecede kaybedecek. Britanya, AB’nin sunduğu kredi imkanlarından veya programlarından faydalanamayacak.

Hava yolları anlaşmalarının da iptal olacak olması nedeniyle Britanya’daki havayolu trafiğinin zarar göreceği de bir başka endişe kaynağı.