AB-Britanya arasındaki müzakerelerde ilerleme sağlanamıyor

Avrupa Birliği (AB) ile Britanya arasındaki Brexit müzakereleri dördüncü gününü geride bırakırken, müzakerelerde ilerleme sağlanamadığı bildiriliyor.

Britanya’nın AB’den çıkışı (Brexit) için başlayan müzakereler devam ederken, temel anlaşmazlık konularına ilişkin Londra’nın pozisyonunu netleştirmesi isteniyor.

Müzakerelerde henüz ilerleme sağlanamadığı öğrenilirken, Britanya ile diğer AB ülkelerindeki vatandaşların durumu ile AB’nin talep ettiği 100 milyar euro gibi önemli konularda uzlaşılamıyor.

Anlaşmazlıklardan ilki Britanya’da yaşayan 3,2 milyon civarındaki AB vatandaşı ile AB ülkelerinde yaşayan 1,2 milyon Britanyalı’nın geleceğinin ne olacağı. Bu kişilerin karşılıklı olarak oturum ve çalışma haklarının korunması isteniyor.

Ayrıca Britanya’nın AB’den çıkışının birliğe maliyetinin 100 milyar euro olacağı savunuluyor ve bu miktarın Britanya tarafından ödenmesi talep ediliyor.

AB adına müzakereleri yürüten heyetin başkanı Michael Barnier, Britanya’nın özellikle mali konulardaki pozisyonunu Ağustos sonuna kadar netleştirmesi çağrısı yaptı.