AB’de işsizlik son 20 yılın en düşük seviyesinde

Avrupa Birliği (AB)’de işsizlik oranı yüzde 6,3 ile 2000 yılından bu yana en düşük seviyesinde olurken, Euro Bölgesi’nde de 2008’den bu yana ki en düşük işsizlik oranları kaydedildi.

AB istatistik kurumu Eurostat tarafından yayınlanan son verilere göre, 28 üyeli AB’de Eylül sonu itibariyle işsizlik oranı yüzde 6,3 olarak gerçekleşti. Bu oran ağustos ayında da aynı iken, Ocak 2000’den bu yana ki en düşük işsizlik seviyesi kaydedildi.

EURO BÖLGESİNDE SON 11 YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİ

19 AB ülkesinin üyesi olduğu Euro Bölgesi’nde ise işsizlik oranı ağustos düzeyinde kalarak, yüzde 7,5’te kalmaya devam etti. Ancak Euro para birimini kullanan ülkelerin üyesi olduğu Euro Bölgesi’nde işsiz sayısı ağustos ayına göre 33 bin kadar artara 12 milyon 335 bine çıktı. Euro Bölgesi’nde ise ekonomik krizin baş gösterdiği 2008 yılının temmuz ayından bu yana ki en düşük işsizlik oranının kaydedildiği belirtiliyor.

ÜÇ AYLIK BÜYÜME ORANI YÜZDE 0,2

Euro Bölgesi’nde bu yılın üçüncü çeyreğindeki büyüme oranı yüzde 0,2 olarak gerçekleşirken, önceki tahminlerde sadece 0,1 puanlık bir artış bekleniyordu.

Euro Bölgesi’nde Ekim ayındaki enflasyon oranı ise geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 0,7 olarak gerçekleşti. Eylül’de 0,8 olan enflasyon oranının düşük kalmasında petrol fiyatlarındaki durağanlığın etkili olduğu kaydedildi.

Eurostat verilerine göre, 19 üyeli Euro Bölgesi’nin dış ticaret fazlası ağustos ayı itibariyle 14,7 milyar Euro olarak gerçekleşti. Euro Bölgesi’nin ithalatının yüzde 4,1, ihracatının ise yüzde 2,2 oranında gerilediği de duyuruldu. Ağustos ayında Euro Bölgesi’nin sanayi üretiminin ise temmuz ayına oranla 0,4 puan artış gösterdiği de verilen bilgiler arasında.