AB’de mentollü sigara satışı tamamen yasaklandı

Avrupa Birliği’nin tümünde mentollü sigara satışı bu Çarşamba gününden itibaren tamamen yasaklandı.

Mentollü sigaralar son dört yıldır kademeli olarak piyasalardan çekiliyordu. Sigaraya ilişkin yeni yasa 2014 yılında oylanmış, 2016’da yürürlüğe girmişti. Bu yasa, mentollü olanlar dahil aromalı sigaraların ortadan kaldırılmasını öngörüyordu. Dört yıllık geçiş sürecinden sonra mentollü sigaralar bu Çarşamba gününden itibaren tamamen yasaklandı. 

21’inci yüzyılın başından beri tüketimi artan aromalı sigaraların 2012 yılında pazardaki payı yüzde 5’ti. 2018 yılına gelindiğinde bu oran halen aynı düzeydeydi. Yasanın çıkmasına rağmen bir değişim olmamıştı.

Bilim insanları, mentol gibi aromalı sigaraların dumanı daha içe çekmeyi kolaylaştırdığı ve gençlerde sigaraya başlama rolü oynayabileceğini ortaya koydu. Bilim insanları aromalı sigaraları daha büyük bir bağımlılığa da ortak olduğunu belirtiyor.

Bu tür sigaralar özellikle Doğu Avrupa’da popülerlik gösteriyor. AB’nin anti-tütün direktifi birinci sırada gençleri caydırmayı hedefliyor.

Avrupa Birliği genelinde sigara tüketicilerinin oranında 2002’de yüzde 40 ve 2012’de yüzde 28’lik bir gerileme yaşamasına rağmen, halen en az 700 bin kişinin erken ölümüne nede olduğu kaydediliyor.

Mentollü sigaraların pazardaki payı yüzde 30 olan Polonya’da medyaya göre tüketiciler hazırlıksız yakalandı. Forum Konsumentow isimli tüketiciler örgütüne göre, kullanıcıların yüzde 51’i yasağın gelişinden habersizdi. Yüzde 20’si ise karaborsada mentollü sigara satın almaya hazır olduğunu söylüyor.

Hollanda’da yerel medyaya göre tüketiciler, bu geçişe hazırlıklı olduklarını ve stok yaptıklarını belirtiyor.