AB’den ABD’ye: Filistin’deki işgale karşı tutumumuz aynı

Avrupa Birliği’nin (AB) önde gelen ülkeleri, ABD’nin aksine Doğu Kudüs başta olmak üzere işgal altındaki Filistin topraklarına yönelik pozisyonlarının değişmeyeceği mesajı verdi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) yapılan toplantı öncesinde Almanya, Fransa, Büyük Britanya, Belçika ve Polonya’dan Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Filistin politikasına yönelik ortak açıklama yapıldı.

İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜMÜ ZORA SOKUYOR

ABD’nin Filistin topraklarındaki İsrail yerleşimlerini ‘illegal’ olarak nitelendirmemesine tepki gösterilen açıklamada, bu konudaki ortak pozisyonlarının değişmediğine vurgu yapıldı. “Doğu Kudüs de dahil olmak üzere işgal altındaki Filistin topraklarındaki İsrail’in kolonileştirme politikasına yönelik tavrımız açıktı ve değişmemiştir” denilen açıklamada, yerleşim yeri inşaatlarının uluslararası hukuka aykırı olduğunun altı çizildi.

İsrail’in Filistin topraklarında yerleşim yerleri kurmaya devam etmesinin kalıcı bir barış amaçlayan iki devletli çözümün yaşama şansını azalttığına dikkat çekilen açıklamada, İsrail’in işgalci güç olarak her türlü yeni yerleşim faaliyetine son vermesi çağrısı yapıldı.

BÖLÜK PÖRÇÜK OLAN BATI ŞERİA’DA 400 BİN YAHUDİ YAŞIYOR

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, pazartesi günü yaptığı bir açıklamayla İsrail’in Filistin topraklarındaki yeni yerleşim yeri inşaatlarına destek vermişti. Pompeo, Batı Şeria’da yeni sivil Yahudi yerleşimlerinin uluslararası hukuka aykırı olmayacağını savunmuştu.

ABD Başkanı Donald Trump, 2018 sonunda aldığı bir kararla Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımıştı. Filistin-İsrail sorununda net olarak İsrail yanlısı bir tutum izleyen Trump, ABD’nin iki ülke arasındaki ‘arabulucu’ rolüne zarar vermekle suçlanıyordu.

1967 yılındaki İkinci Arap-İsrail Savaşı sonrasında Batı Şeria’da başlatılan Yahudi yerleşim inşaatları, o tarihten bu yana tüm hükümetler döneminde devam etti. 2,7 milyon Filistinlinin yaşadığı Batı Şeria’da Arap yerleşimlerini birbirinden koparacak şekilde yoğun bir Yahudi yerleşimi söz konusu. Batı Şeria’da yaşayan ve Filistin’in işgal olarak nitelediği yerleşimlerde 400 bini aşkın Yahudi yaşıyor.