AB’den Ankara’ya ‘Akdeniz’ uyarısı: Yaptırım listesi hazırlanıyor

Avrupa Birliği, Türk rejimini Doğu Akdeniz’deki illegal sondaj faaliyetlerinden dolayı uyardı.

Avrupa Birliği Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borell, yaptığı yazılı açıklamada “Uluslararası toplumun tüm üyeleri bölgesel istikrar ve güvenliğe zarar verebilecek tüm eylemlerden kaçınmalı” dedi.

Borell, “Türkiye’nin tüm bölgede yeni keşif ve sondaj faaliyetleri başlatma niyeti, ne yazık ki ters istikamete gidiyor” diye ekledi.

Avrupa Birliği’nin Akdeniz’de izinsiz hidrokarbon faaliyetlerinin sorumlusu veya bu faaliyetlere katılan kişiler veya müesseselere karşı hedefli yaptırım kararı aldığı aldı.

YAPTIRIM LİSTESİ HAZIRLANIYOR

AFP bu konuda bir listenin hazırlanmakta olduğunu ve Brüksel’de Pazartesi günü bir araya gelecek AB Dışişleri Bakanları toplantısında tartışılabileceğini duyurdu.

Yaptırımlar, AB topraklarına giriş yasağı ve mal varlıklarını dondurulmasını içerecek. Ayrıca, listedeki kişi veya kurumlara fon verilmesi de yasaklanacak.

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AB’nin ültimatomlarını reddederek, yine mülteci şantajında bulundu. Erdoğan, milyonlarca mülteciyi barındırdıklarını ve Avrupa’ya kapıları açabilecekleri tehdidini yineledi.

Akdeniz’deki hidrokarbon yatakları nedeniyle iştahı kabaran Türkiye, Kasım ayı sonunda Libya’nın Tablus merkezli hükümeti ile iki anlaşma imzalamıştı. Bunlardan biri askeri işbirliğini arttırmayı, diğeri de deniz sınırlarını belirlemeyi öngörüyordu. Ankara rejimi bu anlaşma ile Doğu Akdeniz’deki yataklarda hak iddia etmeyi amaçlıyor. Uluslararası toplum ve bölge ülkeleri anlaşmayı reddetti. Yunanistan yönetimi, anlaşma ardından Libya’nın doğusunu denetiminde bulunduran Halife Haftar ile ilişkilerini güçlendirdi.