AB'den Doğu Ukrayna bölgelerine seçim yaptırımı

AB, bağımsızlık yanlısı Rusların 11 Kasım’da düzenlediği seçimler gerekçesiyle Doğu Ukrayna bölgelerine yönelik yaptırım kararı aldı.

2014 yılında Ukrayna’dan bağımsızlıklarını ilan eden ve Donetsk ile Lugansk halk cumhuriyetleri olarak örgütlenen bölgelerde 11 Kasım’da düzenlenen başkanlık seçimlerinin organizatörlerine yönelik yaptırım kararı alındı.

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları Zirvesi’nde alınan kararla, Lugansk Halk Cumhuriyeti Başkanı Leonid Passeçnik’in de aralarında olduğu 9 kişi yaptırım altına alındı. Bu kişilerin AB’ye girişleri yasaklanırken, Avrupa ülkelerindeki olası mal varlıklarının dondurulması kararı alındı.

AB açıklamasında, Donetsk ve Lugansk bölgelerine yönelik yaptırımların geçtiğimiz ay Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan Azak Denizi kriziyle bağlantılı olmadığı savunuldu. AB kararında, Kasım ayındaki seçimlerin uluslararası hukuka aykırı olduğu iddia edildi.

Yaptırımların Passeçnik’in yanı sıra Donetsk Halk Cumhuriyeti Başkanı Denis Puşilin ile iki bölgedeki seçim komisyonu başkanlarını da kapsadığı belirtildi.

Nisan 2014’ten bu yana 10 bini aşkın kişinin yaşamını yitirdiği Doğu Ukrayna’nın Donetsk ve Lugansk bölgelerinde 11 Kasım’da halk cumhuriyetleri başkanlarının görevinin onaylanması için sandık başına gidilmişti.

AB’nin 2014 yılından bu yana hayata geçirdiği yaptırım listesinde 164 Ukrayna ve Rusya vatandaşının yanı sıra 44 kuruluş ve şirket bulunuyor.