AB’den Rus, Çin ve Koreli bireylere siber saldırı yaptırımı

AB tarihinde ilk kez siber saldırılara karıştığı iddiasıyla Rusya ve Çin vatandaşı kişilere yönelik yaptırım kararı aldığını duyurdu.

Avrupa Birliği’nin (AB) güvenlik ve dışişlerinden sorumlu yüksek temsilcisi Josep Borrell, dördü Rusya, ikisi de Çin vatandaşı 6 kişiye yaptırım kararı aldıkları bilgisini paylaştı.

Yaptırımların 2010, 2017 ve 2018 yıllarındaki siber saldırılar ile saldırı girişimlerine karışan grup ve kişilere yönelik olduğu belirtildi. Açıklamaya göre, bireylerin yanı sıra Rus askeri istihbaratı GRU merkezi, bir Çinli ve bir Kuzey Koreli şirketin siber saldırılarda rolü veya bağlantıları vardı.

Söz konusu saldırılardan birinin 2018’de Lahey’deki Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OIAC) merkezine yönelik olduğu, ancak başarılı olunmadığı biliniyor.

Diğer saldırıların ise ‘WannaCry’, ‘NotPetya’ ve ‘Operation Cloud Hopper’ adıyla bilinenler olduğu öğrenildi. ‘Operation Cloud Hopper’ adlı saldırı 2010 yılında 6 kıtadaki çok sayıda çok uluslu şirkete yönelik gerçekleştirilmişti. Bu saldırıya ilişkin Çinli Huaying Haitai adlı şirket siber saldırganlara mali destek vermekle suçlanıyor. 

AB’ye göre WannaCry ve Not Petya adlı siber saldırılar ise Chosun Expo adlı Kuzey Koreli şirket tarafından finanse edildi. AB, saldırının Kuzey Koreli Lazarus Group adlı hacker grubunca yapıldığını savunuyor.