AB, enerji şirketleri üzerindeki vergilerden 140 milyar Euro hedefliyor

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, yükselen fiyatların etkisini hafifletmek için alınacak önlemleri açıkladı.

AB, Ukrayna krizine tepki olarak blok çapında yeni bir vergi anlamına gelecek şekilde bu kış rekor fiyatların darbesini yumuşatmak için enerji şirketlerinin karlarından 140 milyar € artırmayı planlıyor.

Gaz yakmayan enerji şirketlerine, fiyatı son zamanlarda yükselen beklenmedik bir vergi teklifine, fosil yakıt gruplarına ilişkin başka önlemler de eşlik edecek.

Avrupa Komisyonu başkanı Ursula von der Leyen, beklenmedik kârları hane halklarına ve işletmelere geri döndürme önerilerini özetlerken, “Bu zamanlarda, savaştan yararlanarak ve tüketicilerin sırtına binerek olağanüstü rekor kârlar elde etmek yanlış. Karlar paylaşılmalı ve en çok ihtiyacı olanlara kanalize edilmelidir. Teklifimiz, üye devletlerin darbeyi doğrudan hafifletmesi için 140 milyar Euro’dan fazla artıracak” dedi.

Komisyon önerisi, nükleer ve yenilenebilir enerji grupları gibi düşük maliyetli, gaz dışı enerji üreten şirketler tarafından uygulanan fiyatlar için zorunlu bir eşik belirleyecek.

Şirketler, komisyonun 180€/MWh olarak belirlemeye çalıştığı bu seviyenin ötesinde üretilen “fazla kârları” AB ülkelerine vermek zorunda kalacak. Ancak üye devletler kendilerine ait daha düşük eşikler koymakta özgür olacaklar.

Enerji komiseri Kadri Simson, komisyon seviyesinin en pahalı gaz dışı yakıt olan linyitin işletme maliyetlerini karşılayacağını söyledi.

Önerilerin, konuyla ilgili anlaşmazlık yaşayan ve konuyu görüşmek üzere 30 Eylül'de bir araya gelecek olan üye devletler tarafından onaylanması gerekecek. Ancak Ukrayna'daki savaş ve bu kış artan enerji kıtlığı korkularının ardından, birçok hükümet baskı altında. Moskova'nın, AB'ye kalan gaz arzını keseceği endişeleri arasında harekete geçme baskısı...