AB, Erdoğan’ın ‘düşmanca’ açıklamalarından endişeli

Avrupa Birliği, Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Yunanistan’a yönelik “düşmanca açıklamaları” konusunda “ciddi endişe” duyduklarını bildirdi.

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, günlük basın toplantısında bir gazetecinin sorusu üzerine "Türk siyasi liderliğinin Yunanistan'a ve Yunan halkına yönelik bu düşmanca sözleri (...) ciddi endişeler uyandırıyor" dedi.

Borrell, “Türkiye'nin sözlü gerilimden kaçınmasını ve iyi komşuluk ilişkilerini geliştirme taahhüdünde bulunmasını bekliyoruz" diye ekledi.

Yunanistan’ın Avrupa Birliği’nin üyesi olduğunu hatırlatan Borrell, “Yunanistan ile ilişkilerde, çözüm bekleyen sorunlar, uluslararası hukuka uygun olarak ve iyi komşuluk ilişkileri ilkesine uygun olarak, iyi niyetli diyalog yoluyla barışçıl bir şekilde ele alınmalıdır. Yunanistan, Avrupa Birliği'nin bir üyesidir ve Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin egemenliğine ve bütünlüğüne saygı gösterilmelidir" şeklinde konuştu.

Türk Cumhurbaşkanı 3 Eylül günü yaptığı bir açıklamada Yunanistan’ı işgalle tehdit etmişti. Erdoğan, "Adaları işgal etmeniz falan bizi bağlamaz, vakti saati geldiğinde gereğini yaparız. Hani diyoruz ya, bir gece ansızın gelebiliriz” tehdidinde bulunmuştu.