AB Esad’a sadece geçiş süreci için tahammül edecek!

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Suriye sorununun çözümünde ABD’nin aksine Esad’lı formüllere pek sıcak bakmadıklarını, ancak kısa vadede Esad’ın gitmesinde ısrarcı olmayacaklarını duyurdular.

Lüksemburg’da yapılan AB Dışişleri Bakanları Zirvesi’nde Suriye sorununa ilişkin Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından dile getirilen görüşler de ele alındı. ABD yönetimi, Suriye’de sadece DAİŞ çetelerine odaklanılacağını ve ‘bundan böyle sadece Esad’dan kurtulma amacına konsantre olunmayacağını’ ilan etmişti.

Fransa’nın da destek verdiği bu görüşe geçmişte Esad’sız çözümlere odaklanan AB ülkelerinin pek sıcak bakmadığı görülüyor.

ALMANYA SORUNUN DAİŞ’LE MÜCADELEYE İNDİRGENMEMESİNİ İSTİYOR

Zirvede konuşan Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, ABD’nin Suriye sorununu sadece ‘DAİŞ’e karşı mücadeleye indirgememe uyarısında bulunurken, Esad’ın ‘işlediği suçlar nedeniyle cezalandırılması’ gerektiğini savundu.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault ise, Esad’ın kalışının sadece ‘geçiş dönemi için’ mümkün olabileceğini yineledi. Ayrault, “Fransa, Suriye’nin Esad tarafından yönetilebilmesini bir an için bile olsa tahayyül edemez” diye konuşurken, ülkedeki yüz binlerce ölüm ve işkenceden Esad’ın sorumlu olduğunu savundu.

‘SADECE TÜM SURİYELİLER İÇİN KABUL EDİLEBİLİR ÇÖZÜMLER DESTEKLENECEK!’

AB’nin Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ise, Beşar Esad’ın derhal görevini bırakması gibi bir talepleri olmadığını, ancak bunun demokratik seçimlere dayalı siyasi bir geçişin sonucu olabileceğini savundu. Mogherini, AB’nin ‘tüm Suriyeliler için kabul edilebilir’ olacak çözümleri destekleyeceğini de kaydetti.

AB Zirvesi’nde yayınlanan bildiride de, Suriye rejiminin Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yürütülen müzakerelere siyasi bir geçiş süreci için planlarını sunması çağrısı yapılıyor. Bildiride, Suriye’ye yapılacak yeniden inşa yardımlarının ancak ‘sağlam bir yola girmiş geçiş sürecinin sağlanması halinde’ yapılacağı vurgulanıyor.

Öte yandan, yarın ve Çarşamba günü Brüksel’de yapılacak Uluslararası Suriye Konferansı düzenlenecek.