AB, gemilere saldırıda ABD’ye uymayı reddetti, soruşturma istedi

Avrupa Birliği ülkeleri, geçen hafta Umman Körfezi’nde iki gemiye yapılan saldırıya ilişkin, ABD’nin aksine ihtiyatlı bir tutum takınarak, soruşturma istedi.

Avrupa Birliği ülkeleri, gemi saldırısında ilişkin ABD’nin İran’ı suçlayan çizgisine gelmeyi reddetti. Londra, suçlama konusunda ABD’yi takip etmişti.

AFP’nin haberine göre Lüksemburg’da AB dışişleri bakanlığı toplantısından önce bir açıklama yapan Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas, “Böylesine bir karar büyük bir dikkatle alınmalı. Amerikan ve İngiliz istihbarat servislerinin değerlendirmesini biliyorum ama bizi ilgilendiren boyutuyla henüz karar vermedik” dedi.

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, bir sonuca ulaşmadan önce “tüm kanıtlara sahip olmak gerektiğini” söyledi.

Fransa, İngiltere ve Belçika Dışişleri Bakanları toplantıya katılmadı, ancak bir çok bakan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in bağımsız soruşturma çağrısını destekledi.

Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, “Dışişleri Bakanlarının temel görevi savaştan kaçınmaktır” diyerek, 2003’te Irak işgaline götüren yanlış diplomatik adımların tekrarlanmaması konusunda uyardı.

Asselborn, “16 yıl önce olduğu gibi, Ortadoğu’daki bir sorunun silahlarla çözülebileceğine inanma hatasına düşmemek gerektiğine iknayım” diye ekledi.

Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg, “Tehlike şu ki, burada ateşle oynanıyor ve sonunda sadece kaybedenler olacak” diye uyardı.

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, geçen hafta yaptığı açıklamada bölgede “provokasyonlardan” kaçınılmasını istemişti.

Avrupa Birliği, 2015’te Viyana’da İran ile imzalanan nükleer anlaşmayı kurtarmaya çalışıyor. ABD’nin geçen yıl tek taraflı olarak çekilmesi ve yaptırımlara geri dönmesiyle anlaşma tehlikeye girdi.