AB göçü Afrika’daki askeri misyonla önleyecek

Batı ve Orta Afrika ülkelerinin Sahel bölgesinde insan kaçakçılarına yönelik askeri misyonuna Almanya ve Fransa tarafından ciddi miktarda askeri yardım yapılacağı duyuruldu.

Mali, Nijer, Çad, Moritanya ve Burkina Faso askerlerinin yer alacağı 5 bin kişilik ‘G5 Sahel Joint Force’ adlı bir birliğin kurulacağı bu yılın başında ilan edilmişti. Bu birliklerin özellikle insan kaçakçılarıyla mücadele etmesi planlanıyor.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından haziran ayında onaylanan bu askeri güce Fransa ve Almanya’dan ‘bilinenden daha fazla’ destek sunulacağı öğrenildi.

Daha önce sadece eğitim desteği sunacağı bildirilen iki ülkenin G5 Sahel Joint Force birliklerine silah, cephane ve askeri araç vereceği duyuruldu.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler Servisi’ne ait bir belgeye dayandırılan haberlere göre, eğitim ve altyapı projelerinin yanı sıra silah ve cephane desteği de sunulacak. Ayrıca söz konusu birliklerin Avrupa yönelik göçmen akınını durdurmak amacıyla Sahel’deki insan kaçakçılarıyla mücadelede görev alacakları bildiriliyor.

G5 Sahel Joint Force adlı askeri gücün Sahel bölgesindeki misyonuyla Avrupa ülkelerine yönelik göçün önlenmesi hedefleniyor. Libya üzerinden İtalya’ya sadece bu yılın başından bu yana 100 bine yakın göçmen gelirken, bu göçmenlerin yüzde 90’lık kısmının Nijer üzerinden Libya’ya geçtiği tahmin ediliyor.

Son olarak Fransa’da bir araya gelen Libya’daki iç savaşın tarafları, Afrika’nın diğer ülkelerinden gelen ve iltica başvurusu yapmak isteyenlerin taleplerinin bu ülkede görüşülmesine ilişkin altyapı çalışmaları konusunda müzakere etmişlerdi. Birçok AB ülkesi çoğu mültecilerden oluşan göçmenlerin Avrupa kıtasına ulaşmadan Afrika’daki karşılama merkezlerinde tutulmasını ve iltica hakkı tanınmaları halinde AB’ye girebilmelerini istiyor.