AB içi çalışanlar sorunu ülkeleri karşı karşıya getiriyor

Avrupa Birliği (AB) üye ülkelerinin herhangi birinde çalışan yabancı emekçilerin haklarına ilişkin tartışmalar Fransa ile diğer birlik ülkelerini karşı karşıya getiriyor.

Mayıs ayında seçilen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, AB vatandaşlarının herhangi bir birlik ülkesinde kendi ülkesindeki şartlarla çalıştırılmasını öngören AB direktifini reforme etmeye uğraşıyor.

Her yıl çoğunluğu Doğu ve Güney Avrupa ülkelerinden yüz binlerce kişinin çalıştığı Fransa’da 6 milyona yakın tümüyle veya kısmen işsiz olan birey var. Fransa Cumhurbaşkanı, asgari ücret yasasının geçerli olduğu ülkesinde diğer ülkelerden gelen ve çok düşük ücretlerle çalıştırılan yabancı çalışan sorununa son vermek istiyor.

AB tarafından kabul edilen bu düzenlemeler nedeniyle herhangi bir üye ülkeden gelen çalışanlar, geldiği ülkedeki bir şirket adına çalışıyor görünüyor. Bu sayede örneğin çalışan sigorta primlerinin yüksek olduğu ve asgari ücret zorunluluğunun olduğu Fransa’daki kanunlar by-pass edilmiş oluyor.

MACRON’A SERT TEPKİ POLONYA’DAN

Mayıs ayında seçilen ve AB içi yabancı çalışan sorununu çözme vaadini de veren Emmanuel Macron, son birkaç gündür reform talebine diğer ülkelerden destek arıyor. Avusturya ve Romanya’nın ardından dün Bulgaristan’a geçen Macron’a en sert tepki ise Polonya’dan geldi.

Polonya Başbakanı Beata Szydlo, Macron’un planlarını eleştirirken AB adına ‘tek başına karar veremeyeceğini’ söylemişti. Szydlo, Macron’un ‘tecrübesiz’ ve ‘kibirli’ olduğu eleştirisinde de bulunmuştu.

Ancak Polonya’nın bu tepkisinde Macron’un yapmak istediği reformlardan en çok etkilenecek olan ülkelerin başında gelmesinin payı var. Fransa’da son olarak 2015 yılı verilerine göre 285 bin AB ülkelerinden çalışan bulunuyordu. Bunlar arasında sayıları 20 binin üzerinde olanlar Polonya, Romanya, Portekiz ve İspanya vatandaşlarıydı.

ÇALIŞTIĞI ÜLKENİN DEĞİL GELDİĞİ ÜLKENİN ŞARTLARINA GÖRE ÇALIŞTIRILIYORLAR

Fransa’nın reform çabalarının bu yılın sonuna kadar bir anlaşmayla sonuçlanması hedefleniyor. Fransa, diğer ülkelerden bir başkasına gönderilecek çalışanların çalışma sürelerinin 1 yılla sınırlandırılmasını talep ediyor.

Halen bu süre AB direktifine göre 36 ay iken, Avrupa Komisyonu’nun ypamak istediği bir öneride 24 ay gibi bir süreden bahsediliyor. 

Fransa ayrıca bu çalışanlar arasında illegal bireyleri veya sigortasız çalıştırmanın yanı sıra hijyen ve güvenlik konularında daha sıkı kontrollerden yana.

Macron hükümetinin en önemli hedefi ise, AB ülkelerinden çalışanların aynı maaşları almasını sağlamak. Bu sayede düşük ücretli olarak bireyleri gelir düzeyi çok daha yüksek AB ülkelerinde çalıştırma amacıyla kurulduğu savunulan ‘kağıt üzeri şirketlerin’ de sonlandırılması hedefleniyor.