AB ile ABD arasındaki gümrük vergisi gerginliği tırmanacak

Avrupa Birliği’nin (AB), Donald Trump’ın ithalata yönelik yeni gümrük vergileri getirmesi halinde benzer şekilde cevap verileceği duyuruldu.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ın ithal çelik ve alüminyuma getirdiği yüzde 25 ve yüzde 10’luk gümrük vergileri ardından geçtiğimiz Cuma günü Amerikan ürünlerine yönelik gümrük vergileri getirilmişti. Ek vergiler getirilen Amerikan ürünleri arasında motosikletler, viskiler ve kot pantolonlar gibi büyük oranda bu ülkeden ithal edilen ürünler bulunuyordu.

ABD’nin Avrupa’dan ithal edilen daha başka ürünlere de vergiler getirme olasılığı bulunurken, birliğin büyük ülkelerinden Fransa’dan uyarı geldi.

Fransa Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire, ABD’nin olası yeni ek vergilerine AB tarafından ‘cevap verileceği’ uyarısında bulundu. AB’nin Trump’ın dış ticarete yönelik aldığı önlemlere karşı ‘tek ses olarak’ cevap verdiğini söyleyen Le Maire, ABD’nin ithal otomobillere getirmesi gündemde olan vergilere ilişkin olarak “Ve eğer ABD bizleri otomobillerin gümrük vergilerine yüzde 20’lik zamlarla vurursa, bizler de yeniden cevap vereceğiz. Biz gerginlik istemiyoruz ama saldırıya uğrayan biziz” diye uyardı.

Bruno Le Maire, ABD Başkanı’nın ek gümrük vergilerinden vazgeçmesinden yana olduklarını vurgularken, “Yani bizim Sayın Trump’ın kararlarını kabul etmediğimizi anlaması için elimizdeki imkanları kullanmamız oldukça meşrudur” dedi.

Donald Trump son olarak özellikle Almanya’yı etkilemesi beklenen AB’den ithal edilen otomobillere ek gümrük vergileri getirilebileceğini söylemişti. AB’nin geçtiğimiz hafta ek gümrük vergileri getirdiği ürünlerin ise daha çok ABD’nin Cumhuriyetçi Parti’li valiler tarafından yönetilen eyaletlerinden gelmesi dikkat çekmişti.