AB Konseyi Başkanı Tusk’tan Rusya ve Balkanlar uyarısı

Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un Rusya ile yakınlaşma siyasetini sert bir biçimde eleştiren AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Avrupa’nın ‘ancak AB ile bütünleşmiş Balkanlarla’ birlikte istikrara ulaşabileceği uyarısı da yaptı.

Önümüzdeki ay görev süresi dolacak olan Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, birliğin gündemindeki bazı önemli sorunları Belçika’nın Brugge şehrindeki Avrupa Koleji adlı üniversitede değerlendirdi.

‘BEN SÖYLESEM KOVULMUŞ OLURDUM’

Konuşmasında Emmanuel Macron’un geçtiğimiz hafta NATO’nun ‘beyin ölümünün’ gerçekleştiği yönünde The Economist’e yaptığı değerlendirmeleri eleştiren Tusk, “Bu sözleri birkaç ay önce ben söylesem, kovulmuş olurdum” diye konuştu. 

ANCAK İSTİKRARLI VE AB’YE ENTEGRE BALKANLAR İLE MÜMKÜN

Macron’un AB’nin daha fazla egemenlik hakkını kullanması ve kendi savunma mekanizmasını oluşturması yönündeki talebinin haklı olduğunu da belirten Tusk, bunun ise ancak Balkanların katılımıyla olabileceğini savundu. Tusk, “İstikrarlı ve AB’ye entegre olmuş Balkanlar olmadan Avrupa’nın egemenliği söz konusu olamaz” diye konuşurken, Macron’un Arnavutluk ve eski Yugoslavya’nın bileşenlerinden Kuzey Makedonya’nın AB üyelik sürecine katılımını engellemesine göndermede bulundu.

RUSYA KONUSUNDA UYARI

Macron’un Rusya’ya yönelik son dönemlerdeki olumlu sözlerini de eleştiren Donald Tusk, Macaristan lideri Viktor Orban üzerinden AB üyesi Polonya’nın Rusya’ya yönelik tavrının da yumuşatılabileceği ve ikna edilebileceği yönündeki görüşüne karşı çıktı. Tusk, bu konuda “Belki de ama, Emmanuel (Macron), beni ikna edemez” diye konuştu.

BRİTANYA ARTIK GLOBAL DÜZEYDE ROL OYNAYAMAZ

Büyük Britanya’nın AB’den çıkması (Brexit) süreciyle artık kendini yalnızlaştırdığını da savunan Donald Tusk, “Brexit’ten sonra Birleşik Krallık yalnız başına duracak, ki aynı anda gerçek savaş meydanında Çin, ABD ve AB olacak” dedi. Tusk, Britanya’nın AB’den ayrılmasının bu ülkeye vereceği zararlara rağmen bunda ısrar edilmesinin kendisine sorulan soruların başında geldiğini iddia etti.

Kendisinin Brexit sürecinin uzatılmasına imkân tanıyarak ‘yeniden düşünme’ ve olası bir ‘geri dönüşe’ olanak sunmak istediğini belirten Tusk, “Birleşik Krallık sadece birleşik Avrupa’nın parçası olarak global düzeyde bir rol oynayabilir; sadece birlikte olursak dünyanın büyük güçlerine karşı herhangi bir kompleks olmadan karşı durabiliriz” dedi.

Bir dönem Polonya cumhurbaşkanlığı görevi de yapan Donald Tusk, 2014 yılında geldiği AB Konseyi Başkanlığı görevini 1 Aralık’ta eski Belçika Başbakanı Charles Michel’e devredecek.