AB Libya’ya silah ambargosunu denetleyecek

Avrupa Birliği (AB) Libya’ya yönelik BM Güvenlik Konseyi’nin silah ambargosunu denetlemek için yeni bir deniz ve hava misyonu başlatacak.

Brüksel’de bir araya gelen AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanları toplantısı ardından bir açıklama yapan İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio, “Avrupa Birliği, Libya’ya yönelik silah sevkiyatını bloke etmek için, bir kara bileşimi de dahil olmak üzere hava ve deniz misyonu başlatma taahhüdünde bulundu” dedi.

Yeni plan, silah trafiğinin yoğunlaştığı Libya’nın doğu açıklarında devreye konulacak. Misyona, yarım düzine uçak ve geminin katılması bekleniyor.

İtalyan Bakan, “Ama eğer bu misyon, gemilerle göçmen akışına yol açarsa, durdurulacak” diyerek, daha öne başlatılan Sophia isimli operasyonun durdurulmasına gönderme yaptı. Sophia, silah ambargosunu denetlemek ve insan tacirleriyle mücadele adıyla başlatılmıştı.

AB üyesi ülkeler, geçen ay Libya’da askeri tırmanıştan kaçınmak için yeniden harekete geçmek konusunda karar almıştı.

Ocak ayında Berlin’de düzenlenen uluslararası Libya konferansı bir ateşkes ile sonuçlanmış ancak silah akışını engelleyememişti. Özellikle Türkiye, konferanstaki taahhütlerine rağmen silah ve çete göndermeye devam etti.

Halife Hafter öncülüğündeki Libya Ulusal Ordusu (LUO), Nisan 2019’da başkent Trublus’u Ulusal Birlik Hükümeti’nin (UBH) elinden almak için operasyon başlatmıştı. Çatışmalar son aylarda dış güçlerin müdahalesi arttı. Özellikle Türkiye, Müslüman Kardeşler’in ağırlıkta olduğu Trablus hükümetine açık bir şekilde destek verdi. BM’nin silah ambargosunu ihlal eden Türkiye, binlerce çete mensubu ve Türk askerinin yanısıra, zırhlı araçlar, dronlar ve silah sevkiyatı yaptı. Hafter güçlerini ise Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Rusya ve bazı batılı ülkeler destekliyor.