AB Lukaşenko'yu Cumhurbaşkanı olarak tanımıyor

Avrupa Birliği, Aleksandr Lukaşenko'yu Belarus Cumhurbaşkanı olarak tanımayı reddetti.

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Belarus'ta 9 Ağustos günü yapılan seçimlerde ortaya çıkan sonuçların "hileli" ve "demokratik meşruiyetten yoksun" olduğunu belirtti.

Borrell, "9 Ağustos seçimler ne özgür ne de adil değildi. AB hileli sonuçları tanımıyor. Sonuç olarak, 23 Eylül'deki sözde 'bağlılık yemini' ve Aleksandr Lukaşenko'nun talep ettiği yeni görevin demokratik hiçbir meşruiyeti yok" dedi.

Muhalefet tarafından hileli kabul edilen bir seçimden sonra yeniden seçilen Alexander Lukashenko, 1994'ten beri iktidarda bulunuyor.

Lukaşenko Çarşamba günü yemin töreni düzenledi. Aynı gün muhalefet yeniden sokaklara çıktı. Belarus muhalefeti üyesi Pavel Latuşko yemin töreni için "hırsızların gizli buluşması" dedi. Protesto eylemleri sırasında 10 kişi gözaltına alındı.

Birleşmiş Milletler'in Belarus özel raportörü Anais Marin, kısa bir süre önce yaptığı bir açıklamada bu ülkede 10 bini aşkın kişinin "keyfi olarak" gözaltına alındığını ve 500'ü aşkın kişiyi işkence yapıldığını belirtmişti.