AB’nin Libya’ya hapsettiği göçmenler insanlık dışı koşullarda

Avrupa Birliği ülkeleri ile kaosun hakim olduğu Libya arasında yapılan göçmen anlaşmasından sonra göçmenlerin yaşam koşullarının daha da kötüleştiği bildirildi.

Libya, Afrikalı göçmenlerin Avrupa’ya geçiş noktasında bulunuyor. Buradan zorlu ve sık sık ölümcül olan Akdeniz yolu ile Avrupa’ya geçişler yapılıyor. Bu son dört yıl içerisinde Kuzey Afrika ülkesi Libya’dan İtalya kıyılarına 600 binden fazla göçmen ve mülteci ulaştı.

Avrupa Birliği ülkeleri göçü düşürmek adına, Libya ile tartışmaları anlaşmalar yaptı. 2017’da mali yardım karşılığında yapılan anlaşmalarla göç belirgin oranda azaldı ancak bu durum göçmenlerin koşulları için geçerli olmadı. Libya’da kurulan kamplarda göçmenlerin korkunç koşullarda yaşadığı ve ağır bir sömürüye maruz kaldığı bildiriliyor.

İŞKENCE VAKALARI ARTTI

Trablus’taki yerel temsilciler, anlaşmadan sonra durumun “katlanılmaz” hale geldiğini belirtiyor. Reuters’ın haberine göre Sudanlı topluluğun temsilcisi Osman, “İşkence vakaları arttı. Deniz yolu kapatıldı. Eğer geçemezseniz, daha fazla işkence var” dedi.

Göçmen merkezlerinde kontrolü kaybeden tacirlerin bu kez iç topraklarda, özellikle Trablus’un güney doğusunda faaliyette olduğu belirtiliyor.

GÖÇMENLER BİR ÇETEDEN ÖTEKİNE DEVREDİLİYOR

Afrikalı göçmenlere gönüllü yardım eden Eritreli Hatice, “Çete halindeler ve göçmenler bir çeteden ötekine gönderiliyorlar” diyor.

Hatice, tacir ağının Libyalılar ve Afrika’nın doğusundan gelen insan tacirleri tarafından yönetildiği belirtti. Tacirlerin, aileleri para göndermeye teşvik etmek için onlara işkence fotoğrafları ve görüntüleri gönderdiği belirtiliyor.

PAZARDA AÇIK ARTTIRMA İLE SATILIYORLAR

Geçen Kasım ayında Amerikan CNN televizyonu Sahra Altı Afrikası’ndan gelen göçmenlerin Libya’nın başkentinde pazarlarda açık arttırma ile satıldığını gösteren görüntüler yayınlamıştı. Uluslararası Af Örgütü de Aralık ayında yayınladığı bir raporda, Libya’daki göçmenlerin ağır ihlallere maruz kaldığını belirtmişti.

Libya, 2011’da Kaddafi rejiminin NATO müdahalesiyle kanlı bir şekilde devrilmesinden bu yana kaos içerisine yaşıyor. Altı yıl geçmesine rağmen halen, istikrar ve devlet yapıları yok.