AB’nin yeni bütçesinde tarım yardımları endişesi

Britanya’nın ayrılmasıyla 27 üyesi kalacak olan Avrupa Birliği’nin (AB) yeni dönem bütçesindeki artışa rağmen tarım yardımlarını azaltmak istemesi tarım sektörü bu fonlara bağımlı olan ülkeleri endişelendiriyor.

AB Komisyonu, birliğin 2021-2027 yılları arasındaki yeni dönem bütçesinin Britanya’nın birlikten ayrılmasına rağmen bir önceki döneme oranla 200 milyar euro kadar artmasını önermişti. Buna karşın tarım sektörüne aktarılan ve bütçenin 10’da 4’ünü oluşturan Ortak Tarım Politikası (PAC) adlı programın payı azaltılmak isteniyor.

GENEL BÜTÇE ARTARKEN TARIM BÜTÇESİ AZALACAK

Dün yapılan açıklamada, 2014-2020 arasında 1 trilyon 87 milyar euro olan bütçenin önümüzdeki bütçe döneminde 1 trilyon 279 milyar euro olmasını istiyor.

Bu artış, 60 milyonu aşkın nüfuslu Britanya’nın 2019’da birlikten çıkacak olmasına rağmen öngörülüyor. Zira AB Komisyonu, 27 ülkenin milli gelirinin yüzde 1,1’inin bütçeye aktarılmasını istiyor. 2014-2020 arasında bu pay yüzde1 idi.

Ancak genel AB bütçesindeki bu ciddi artışa rağmen özellikle tarım sektörüne yardım için oluşturulan Ortak Tarım Politikası (PAC) bütçesinde en az yüzde 5 kesinti öngörülüyor. PAC’ın 2014-2020 bütçesindeki payı yüzde 38 ile 408 milyar euro idi.

BRİTANYA’NIN ÇIKIŞI YENİ EK GİDERLER GETİRECEK

PAC bütçesinin azaltılmasına gerekçe olarak Britanya’nın birlikten ayrılması sonrasında yıllık 12 ila 14 milyar euroluk kaynağın azalması, Britanya ile sınırların korunması için en az 10 milyar euroyu bulacak yeni giderler ve

FRANSA, POLONYA VE MACARİSTAN İÇİN OLUMSUZ SONUÇLARI OLACAK

AB Komisyonu’nun bu talebine en fazla karşı çıkan ülkelerin başında ise Fransa geliyor. Son yıllarda tarım sektöründeki ciddi kriz nedeniyle on binlerce küçük işletmenin iflasın eşiğinde olduğu Fransa Tarım Bakanlığı, bu kesintilerin tarıma büyük darbe vuracağını savunuyor. Fransa’nın yanı sıra Almanya, birliğin yeni bütçesine daha fazla kaynak aktarmayı kabul ediyor.

Hollanda, Avusturya, Danimarka ve İsveç gibi ülkeler ise milli gelirin yüzde 1’inden fazla oranda katkı payı verilmesine karşı çıkıyorlar.

Avrupa Birliği’nin tarım politikasından en çok faydalanan diğer ülkeler ise Polonya ve Macaristan. Zira bu iki ülkenin milli gelirlerinin yüzde 3 ila 5’lik bir kısmı AB tarafından ödenen fonlardan karşılanıyor ve büyük oranda AB fonlarına bağımlılık söz konusu.