AB, Rusya ve ABD’yi nükleer anlaşmaya uymaya çağırdı

ABD’nin Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan (INF) çekileceğini açıklaması ardından Avrupa Birliği, ABD ve Rusya’yı anlaşmayı korumak için diyalogu sürdürmeye çağırdı.

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’nin sözcüsü Maja Kocijancic, “ABD ve Rusya Federasyonu, bu sözleşmeyi muhafaza etmek, tam ve denetlenebilir şekilde uygulanışını temin etmek için yapıcı bir diyalogu sürdürmelidir” dedi.

Sözcü, sözleşmenin uygulanışının “AB ve küresel güvenlik için hayati öneme” olduğunu belirtirken, “Avrupa güvenlik mimarisinin köşe taşlarından birini oluşturuyor” dedi.

Sözcü, 1987 yılında imzalanan Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması için “Nükleer başlıklı 3 bine yakın füzenin çekilmesi ve imhasını sağladı. Anlaşma silahsızlanma zorunluluklarına önemli bir katkıyı oluşturuyor” diye belirtti.

ABD Başkan Donald Trump, Moskova’yı yıllardır anlaşmayı ihlal etmekle suçlayarak, nükleer anlaşmadan çekileceklerini açıkladı.

NATO sözcüsü Oana Lungescu da AFP’ye yaptığı açıklamada Rusya’nın INF dahil olmak üzere kıtalararası anlaşmalara uymadığını belirterek, Moskova’nın davranışlarına ilişkin kuşkuların yıllardır var olduğunu ifade etti.

Sözcü, “İttifak, bir Rus füze sistemi olan 9M729’i tespit etti” diyerek bunun büyük endişelere neden olduğunu söyledi. Rusya’nın yıllarca inkar ettikten sonra kısa bir süre önce bu füze sistemini kabul ettiğini ancak gerekli bilgileri sunmadığını dile getiren sözcü, “Rusya’nın bu yeni füzeye ilişkin inandırıcı yanıt vermemesi nedeniyle İttifak (NATO), en muhtemel değerlendirme olarak, Rusya’nın INF’yi ihlal ettiğini düşünüyor” dedi.