AB sınırdışıların arttırılmasını istedi

Avrupa İçişleri Komiseri Perşembe günü Fransız Senatosu'na yaptığı açıklamada, Avrupa devletlerinin popülizmin artmasını önleme gerekçesiyle daha fazla kaçak göçmeni sınırdışı etmeye çağırdı.

AB İçişleri Komiseri Ylva Johansson, sınırdışıların özellikle “menşe ülkelerin düzensiz durumdaki (oturum izni olmayan) vatandaşlarını geri almaları için” anlaşmaların çoğaltılmasından geçmesi gerektiğini savundu. Geçen yıl 140.000 göçmen ve mülteci "yasadışı yollar"dan Avrupa Birliği'ne giriş yapmıştı.

"Menşe ülkelerle daha fazla ve daha iyi çalışan geri kabul anlaşmalarına ihtiyacımız var" diyen Johansson Avrupa Komisyonu'nun bu hedefe ulaşmak için "uluslararası yardım, pazar anlaşmaları, vizeler" ve hatta Avrupa programı "Erasmus" dahil olmak üzere "elindeki tüm araçları kullanması" gerektiğini belirtti.

Eylül ayının sonunda Brüksel'de yeni Göç Paktı'nı sunan Avrupa Komiseri, Komisyon'un 2020'nin başından itibaren vize verme koşullarını esnetmeyi, geri kabul anlaşmaları olan Devletler arasında “işbirliği” düzeyine koşullayabildiğini hatırlattı.

Komiser, “Geri dönüşlere bu kadar vurgu yapmamın nedeni, bana öyle geliyor ki, Avrupa vatandaşları uluslararası korumaya ihtiyacı olan insanları karşılamaya hazır olmasındandır. Ancak kalma hakkına sahip olanlar, dahil edilmesi gerekenler ve kalması gerekmeyenler arasında ayrım yapmamızı istiyorlar" dedi.

Johansson, "Geri dönüşler konusunda daha verimli olamazsak, popülizm riski ve Avrupa vatandaşlarının desteğini kaybetme riski vardır" diye ekledi.

Ylva Johansson, Avrupa'da sınır dışı etme konusunda “oldukça büyük bir ilerleme marjı var” diye belirtirken, ortalama sınır dışı etme kararını gerçekleştirme oranının Avrupa'da yüzde 30 olduğunu ancak bu oranın Fransa'da yüzde 13 ila 14'e düştüğüne dikkat çekti.

Ayrıca böyle bir karar alınana kadar yaşanan "çok uzun" prosedürleri de eleştiren Johansson, geçen bu süre içerisinde "insanlar topluma entegre olur, aşık olur, çalışmaya başlar ve bu geri dönüşleri yapmak çok zorlaşır, kaçınmak istediğim şey budur" dedi.