AB, Trump’ın çağrısına rağmen nükleer anlaşmayı savundu

Avrupa ülkelerini İran ile nükleer anlaşmadan çekilmeye çağıran ABD Başkanı Donald Trump’a Avrupa Birliği’nden yanıt geldi. AB, nükleer anlaşmayı savundu.

Avrupa Birliği içerisinde Birleşik Krallık, Fransa ve Almanya, nükleer anlaşmanın imzacıları arasında bulunuyor. Rusya ve Çin de anlaşmada kalmaya devam ederken, ABD Mayıs 2018’te tek taraflı olarak anlaşmadan çekilerek, İran’a karşı yeniden yaptırım uygulamaya başlamıştı.

28 AB ülkesini temsil eden Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, anlaşmanın “10 yıllık uluslararası müzakerelerin ardından önemli bir başarı” olduğunu ve “bölgesel istikrar için önemli bir araç olarak kalmaya devam ettiğini” belirtti.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile bir telefon görüşmesi gerçekleştiren Michel, AB’nin tüm taraflarla birlikte gerilimin düşürülmesinden yana olduğunu ifade etti.

ABD’nin 3 Ocak günü Irak’ta İranlı general Kasım Süleymani’yi öldürmesi ardından İran da misilleme olarak 8 Ocak günü ABD’nin Irak’taki iki askeri üssünü füzelerle vurdu.

ABD Başkanı Trump, Çarşamba günü yaptığı açıklamada yatışma yönünde mesajlar vermekle birlikte, Avrupa ülkelerini 2015’te Viyana’da imzalanan anlaşmadan çekilmeye çağırdı.

Michel, yazılı açıklamasında “AB’nin kendi çıkarları ve görüşü var” derken, İran Cumhurbaşkanı’nı da “geri dönüşü olmayan eylemlerden kaçınmaya” çağırdı.