AB Türk işgalini kınadı, Kıbrıs için de yaptırım hazırlıyor

Avrupa Birliği, Türk devletinin Kuzey Suriye’deki işgalini kınarken, Kıbrıs açıklarındaki yasadışı sondaj faaliyetlerine de yaptırım hazırlıyor.

AB Dışişleri Bakanları ortak bir açıklama ile Türk işgalini kınadı. Yazılı açıklamada “AB, bölgenin genelinde istikrar ve güvenliği ağır bir şekilde tehlikeye atan Türkiye’nin askeri eylemini kınıyor” denildi.

Dışişleri Bakanları, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de “yasadışı hidrokarbon sondaj faaliyetlerine karışan veya sorumlu olan fiziki ve tüzel kişilere yönelik kısıtlayıcı tedbirler” konusunda anlaştıklarını kaydetti.

SİLAH AMBARGOSUNA LONDRA MUHALEFET ETTİ

Ancak AB devletleri Türkiye’ye yönelik silah satışına ambargo getirilmesi konusuna anlaşmaya varamadı. Bu öneri Birleşik Krallık’ın muhalefetiyle karşılaştı.

Bununla birlikte, “Türkiye’ye yönelik silah ihracatına yönelik ulusal düzeylerde sıkı tutum belirlenmesi” taahhüdünde bulunuldu. Birleşik Krallık, silah ambargosuna karşıtlığını Türkiye’nin NATO üyesi olmasına bağladı.

Avrupa Birliği DAİŞ karşıtı Uluslararası Koalisyon üyesi ülkelerini bakanlık düzeyinde toplanmaya ve mevcut durumdaki çabalarını nasıl sürdüreceğini ele almaya çağırdı.