AB, Türkiye için ‘stratejik ortaklık’ önerdi

AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Johannes Hahn, Türkiye ile “gerçekçi bir ilişki” kurulması ve üyelik yerine “stratejik ortaklık” önerdi.

Alman haber ajansı dpa'ya konuşan Hahn, Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin "daha gerçekçi bir şekle sokulması gerektiğini" ifade etti.

Türkiye ile tam üyelik yerine Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un bir süre önce gündeme getirdiği "stratejik ortaklık" önerisine dikkat çeken Hahn, diğer AB üyelerinin de bu öneriyi tartışmalarını umduğunu belirtti.

Türkiye ile bazı AB üyesi ülkeler arasındaki yakınlaşmayı da eleştiren Hahn, "Sadece tatlı sözler yetmez. Önemli olan olgulardır ve bu olgular henüz değişmemiştir” diye konuştu.

Hahn şunları ekledi:

"Halâ on binlerce gazeteci, avukat, akademisyen ve devlet görevlisi cezaevinde ya da geçim imkânları ellerinden alınmış durumda. Hukuk devleti açısından kabul edilemez olan bu durumda değişiklik olmadı."

HAHN’A GÖRE AB ŞANTAJA BOYUN EĞMEZ!

Türkiye’ye mülteci anlaşması kapsamında yapılan yardımlara da değinen Hahn, AB tarafından Türkiye’ye henüz bir yardım yapılmadığını belirtti.

Türkiye, 3 Milyar Euro'luk AB yardımları karşılığında kaçak yollardan Yunanistan’a geçen Suriyeli mültecileri kabul etmeyi taahhüt etmişti.

Hahn, bu yardımın yapılmaması ya da yalnızca kısmen yapılması durumunda Türkiye'nin mülteci geri kabul anlaşmasını feshedeceğini sanmadığını sözlerine ekledi. "Avrupa şantaja boyun eğmez" iddiasında bulunan AB Genişlemeden Sorumlu Komiseri, AB'nin olası bir mülteci akınına karşı 3 sene öncesine göre daha hazırlıklı olduğuna dikkat çekti.