AB ve AP, Türkiye'ye yaptırım için toplanacak

AB ve AP, Türk devletinin Rojava'ya dönük işgalci saldırılarına karşı yaptırım kararı almak için toplanıyor.

Avrupa Birliği Komisyonu Başkan Yardımcısı ve Dışilişkiler ile Güvenlikten Sorumlu Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, AB’yi temsilen yarın sabah AP genel kurulunda, Türk devletinin Rojava'ya saldırısına karşı alacakları önlem ve yaptırım kararları hakkında bilgilendirme yapacak.

AP bünyesinde yer alan bütün politik partilerin ise ortak bir karar metninde uzlaşmak için şimdiden kendi aralarında görüştükleri öğrenildi.

Çarşamba sabahı üç saat boyunca tartışmaların yürütüleceği AP genel kurulunda, AB’nin diğer organları Konsey ve Komisyon yetkililerinin de ortak bir tutum takınmak için yoğun bir arayış içinde oldukları belirtildi.

HANGİ KARARLAR BEKLENİYOR?

AP kulislerinden edindiğimiz bilgilere göre, alınacak kararlar şu yönde olacak:

"Erdoğan rejiminin Rojava'ya mülteci yerleştirme girişiminin Cenevre Mülteciler Sözleşmesine aykırılığı, silah satışı başta olmak üzere ekonomik, ticari sahalarda yaptırımlara gidilmesi, Suriye topraklarına karşı Türk devletinin saldırılarının derhal durdurulması ve girdiği yerlerden çekilmesi, Rojava'daki öz yönetim siteminin bütün uluslararası güçler tarafında tanınması, Rojava'da hava uçuşlarına yasak bir bölgenin ilanı, Demokratik Suriye Güçlerinin, Kürtlerin, Süryanilerin müzakerelerde yer alması..."

Uzlaşı sonrası Perşembe günü kararın oylanması bekleniyor.